DIY-vogelhuis: creatie en decoratie

Vogelhuisje wederzijds voordelig maken voor mens en vogel. Vogels helpen de invasie van insecten het hoofd te bieden, leiden subversieve activiteiten in de tuin en tuinieren. Droge statistieken zeggen dat in vijf dagen het broedsel van spreeuwen in staat is om meer dan 1000 larven van de meikevers te vernietigen, ondertussen snakkend op slakken en rupsen. Als er kinderen in het gezin zijn, kun je met behulp van vogelhuisjes het leven van hun bewoners observeren en het kind vertrouwd maken met dieren in het wild. Binnen moet het vogelhuis comfortabel zijn voor gevederde huurders. Buiten is het ingericht en vormt het een stijlvolle aanvulling op het ontwerp van de site. Bevederde pretentieloze naar het "interieur" van zijn huis. Het belangrijkste is om een ​​"box" van hoge kwaliteit te hebben, en binnenin zullen de birdies je naar je zin brengen. De inrichting van het vogelhuisje buiten valt volledig op de schouders van de persoon. Het moet niet te pakkend zijn, omdat vogels de voorkeur geven aan onopvallende woningen. Overweeg een serie workshops over het maken van vogelhuisjes, maak kennis met de eigenaardigheden van hun productie- en decoratieopties.

Materiaalkeuze

Traditioneel sloegen vogelhuisjes uit gewoon hout. Materiaal beschikbaar en gemakkelijk te hanteren. Onlangs zijn er allerlei goedkope imitaties van hout en plastic compounds verschenen, waarvan niet alleen feeders maar ook vogelhuisjes worden gebouwd. Niet elk materiaal is geschikt voor een vogelhuisje. Sommigen zullen een slechte bescherming tegen kou krijgen en een bron van schadelijke giftige dampen die zowel de vogelfamilie als al hun nakomelingen kunnen vernietigen.

Niet aanbevolen materialen

Plastic containers (flessen), evenals verpakkingen van Tetra Pak uit melk of sap, zijn niet geschikt voor het maken van vogelhuisjes. Ze passeren geen lucht en houden geen warmte vast. Het huis zal "koud" zijn. Plastic kan een onaangename geur verspreiden die de menselijke neus niet vangt, maar vogels zullen zich goed voelen. In de hete zomer geeft polyvinylchloride, vooral van slechte kwaliteit, giftige stoffen af ​​die de dood van bevederde bewoners van het decoratieve huis zullen veroorzaken. Transparant plastic laat de stralen van de zon, en de vogels houden niet van het overtollige licht. Tetra Pak-tassen aan de binnenkant zijn bedekt met folie, die bij hoge temperaturen de warmte in het vogelhuis concentreert. Een soort "broeikaseffect" zal de dood van het leggen van eieren veroorzaken.


 

Kunststof, melk en kartonnen containers zijn uitstekende feeders: eenvoudig te produceren en te gebruiken. Vogelhuisjes gemaakt van multiplex, vezelplaat, spaanplaat, OSB en andere materialen op basis van houtafval zijn ook niet geschikt voor vogelhuisjes. Ze hebben een slechte warmteopslag. Houtafval (meestal zaagsel) wordt geperst en gelijmd met behulp van chemische verbindingen. Deze "lijm" geeft giftige dampen af. Multiplex slechte geluiden mist. Bewoners horen misschien niet op tijd de nadering van een roofvogel of een kat.

    

Ornithologen bevelen aan

Het beste materiaal voor het maken van een vogelhuis is hout. Experts raden het gebruik van coniferen niet aan. Na verloop van tijd begint het hout hars te produceren. De vogel zal daarin worden ingesmeerd, en de veren zullen aan elkaar blijven plakken. Dit zal het vermogen om te vliegen en tot de dood leiden nadelig beïnvloeden. Het optimale materiaal volgens ornithologen is eik, berk, els, esdoorn of espen. De dikte van de planken moet minstens 2 cm zijn, anders zal het materiaal niet de temperatuur bieden die nodig is voor fokkuikens. De voorkant van de planken is gepolijst. Binnen de muur blijft zonder behandeling. Het is handiger voor vogels om zich langs een ruw oppervlak te bewegen. Geschikt voor de vervaardiging van een nestkast. Extreme platen - het afval dat slechts aan de ene kant wordt verwerkt. Aan de andere kant blijft de schors. De kwaker wordt gebruikt voor de constructie van tijdelijke hekken. Vogelhuisjes zijn ook gemaakt van volledig ongeschuurde planken of boomstammen.

Het pompoenvogelhuis wordt een originele decoratie van de tuin. Groente gereinigd van de kern en gedroogd. In de voormuur is een inlaat gemaakt. Serveer pompoenvogelhuizen 1-2 jaar. Installeer ze op houten planken, gemonteerd op de bomen.

Maten en nuttige richtlijnen voor het maken

De optimale hoogte voor vogelhuisjes is 30 cm. De breedte en lengte van de bodem moet variëren tussen 15-20 cm. Kinderen zullen dun worden. De vogelsfamilie kan dergelijk broedvoeder niet leveren. Spreeuwen zullen niet eens aandacht besteden aan strakke "appartementen". Als de planken desalniettemin soepel werden gekozen, is het oppervlak van binnenuit van de bodem tot de ingang van de ingang grondig bekrast. Het pad van de "aanwijzingen" zal de bewoners helpen omhoog te klimmen. Dergelijke afmetingen zijn optimaal voor mussen en spreeuwen, maar een andere vogelsoort kan in het huis wonen. Voor Boomklever en grote tieten, de grootte is bescheiden. Het onderste gedeelte is 10x10 cm, hoogte - 2.7-2.8 cm en de diameter van de inkeping - 4-4.5 cm De afmetingen van de stok en het vizier blijven hetzelfde. Voor kleine bluebirds of vliegenvangers is de inkepingsdiameter 3 cm, het onderste gebied is 8x8 cm en de hoogte is 25 cm.


 

Spreeuwen zoeken het liefst in de buurt van het huis naar voedsel. Ze negeren hun eigen tuin. Deze vogels zullen handig zijn als er een meesterveld in de buurt is of een weiland voor vee. Spreeuwen vernietigen gewillig steekvliegen en teken van huisdieren. Kleine vogels vliegen niet weg van huis en zijn bezig met de uitroeiing van insecten direct op de site. De baars moet sterk zijn (diameter niet minder dan 1 cm). De lengte is niet meer dan 5 cm. Het vizier is een verplicht onderdeel van het vogelhuis. Het beschermt de inkepingen tegen neerslag en zal een obstakel vormen voor nieuwsgierige katten die de bewoners van het appartement aan de boom willen eten. Het vizier moet 5 cm uitsteken. Om de nestkast goed geventileerd te houden, wordt vrije luchtcirculatie door gaten verschaft. Vier zijn geboord op de basis van het huis en twee meer op elke muur. De diameter van de gaten is 0,5-0,6 cm. Voor gratis toegang van een persoon tot vogelhuisvesting met het oog op jaarlijkse reiniging, wordt de bovenklep vouwbaar gemaakt. Ga niet vaak naar het huis. Dit kan de vogels afschrikken, wat hen zal dwingen op zoek te gaan naar een ander toevluchtsoord. Het is voldoende om het vogelhuis eenmaal per jaar schoon te maken.

Lelet do round. Vierkante ingang kan vogels snijden. Grote gaten worden gemaakt in vogelhuisjes. Kleinere flats zijn een teken van een pimpelmees.

Masterclasses: doe het zelf

Het beste materiaal voor het vogelhuis is hardhout. De boom wordt gebruikt in de vorm van planken, boomstammen en zelfs dikke takken. De laatste optie is geschikt voor mensen die niet in de gelegenheid zijn om kwaliteitshout te kopen. De lagere dikke takken kunnen worden gesneden op sterke bomen die dichtbij groeien. Het zal ze niet schaden. Naast de klassieke vogelhuisjes zijn er dublyanki, "schuren", "vaten". Voordat ze het huis gaan assembleren, maken ze een tekening op papier en brengen ze een markering op het hout aan met een potlood. Metingen worden zorgvuldig uitgevoerd. Werk alleen met droog materiaal. Ruw hout breekt en vervormt. Laten we stap voor stap de algoritmen voor de fabricage van vogelhuisjes met hun eigen handen uit drie soorten materiaal beschouwen.

     

Van de planken

Planken geknipt volgens de contour op papier. De klassieke nestkast heeft een schuurtje. In latere versies begonnen ze een driehoekige "gevel" te maken, bedekt met een tweekleppig dak.

Werk is verdeeld in fasen:

 • In het bord, dat de voormuur wordt, snijdt u de inlaat. Het is gemaakt met een elektrische decoupeerzaag en figuurzaag of boort achtereenvolgens kleine gaten langs de omtrek van een cirkel. Na het uitvoeren van de uitlijning van de rasp. Er is nog een "ouderwetse" manier met een beitel en een hamer, maar het werk zal langer duren.
 • Het bord is verbonden met de twee zijkanten met behulp van schroeven. Nagels worden ook gebruikt, maar ze zullen niet dezelfde hechtsterkte bieden.
 • Bevestig de laatste achterwand en helemaal aan het einde - de onderkant.
 • Bevestig het dak. Voor verwijderbare opties van binnen naar de genagelleerde boord. Je kunt het niet zeggen en het naar huis drukken. Het dak wordt bevestigd met schroeven, die vervolgens gemakkelijk worden losgeschroefd.

U moet planken zo strak mogelijk maken, zodat er geen scheuren ontstaan. Afstanden zijn het resultaat van het zagen van hout van slechte kwaliteit of fouten in de berekeningen in de tekening. De gewrichten van de muren kaleferen kabels of smeren met klei. Er moet worden herinnerd aan de baars, die aan het einde van de reeds voorbereide nestkast is genageld. De stok kan worden vervangen door een driehoekig stuk hout. Krijg een miniatuur veranda.

  

Muren binnen inspecteren voor het plakken van spijkers of schroeven. Scherpe tips kunnen vogels snijden. De lengte van de spijkers en schroeven moet worden gekozen in overeenstemming met de dikte van de wanden van het vogelhuisje.

Uit een logboek

Het proces van het maken van een vogelhuisje uit een logboek (dump) is arbeidsintensiever dan werken met kaarten:

 • Het logboek is vrij van knopen en twijgen. De schors wordt niet verwijderd.
 • Van hem afgesneden een stuk van de gewenste lengte.
 • Maak opmaak in het logboek. 5 cm terugtrekken van één rand, dan 20 cm en nog eens 5 cm (op basis van een lengte van 30 cm).
 • Het onderste en bovenste gedeelte zijn de bodem en het dak.
 • Met het middelste deel van het log zal behoorlijk lastig zijn. Maak voor het zagen de inlaat.
 • Het logboek wordt in drie delen gesneden. Verder werken met de gemiddelde module.
 • De kern is zorgvuldig geschraapt. Een lange boor maakt doorgaande gaten langs de contouren van de binnenste cirkel. Inspringingen zijn gelijk aan de breedte van de toekomstige muren.

 • Met behulp van een zaag of ijzerzaag wordt de kern uitgesneden en eruit getrokken.
 • De binnenmuren worden gereinigd en geëgaliseerd met beitels. Gladde muren zijn niet nodig. Vogels passen op "ruwe afwerking".
 • De bodem en het dak zijn genageld aan de middelste module. Gebruik soms lijm. De compositie kan in het vogelhuis komen en het doordrenken met onaangename geurtjes. Het is beter om schroeven of spijkers te gebruiken.

De bovenklep kan worden vervangen door een bord, omdat het "native" deel van het log geen vizier heeft. Als het dak strak is genageld, worden er van tevoren gaten in gemaakt voor de draad, waarmee het vogelhuisje aan de boom wordt bevestigd.


    

Van takken

Van de dikke takken maken vogelhuisjes, blokhutten. Hut klopte op dezelfde principes als het huis voor mensen, alleen een vereenvoudigde regeling. De takken erin vervangen de logboeken:

 • Het materiaal is ontdaan van knopen en geschaafd. Gebogen takken voor het vogelhuis passen niet.
 • Verzamel de bodem, die de eerste rij vormen - de kroon.
 • Maak op elke tak speciale inkepingen. In de putten liggen "logs" loodrecht geplaatst.
 • Construeer consequent rijen tot aan het dak. Het bovenste deel is gemaakt van planken. Zodat het beeld van de Russische hut niet werd bedorven door behandeld hout, werd het dak gemaskeerd met een "bezem" samengesteld uit kleine staven.


We mogen de ingang niet vergeten. Het gat wordt gevormd in de bouwfase van het vogelhuis, nadat de stukken uit een paar "houtblokken" zijn gesneden. De nestkast van de takken zal met kwaliteit moeten worden gebiologeerd. Er worden gaten in gevormd. Door de gaten in het huis in de winter zullen wind en kou vallen. Van flexibele dunne twijgen vallen vogelhuisjes als manden. Soms worden vertakkingen verticaal geplaatst. Elementen zullen aan elkaar moeten lijmen.

Hoe te versieren

Er zijn veel manieren om vogelhuisjes te versieren. De eenvoudigste optie is schilderen. Sommige ornithologen geloven dat kleur niet belangrijk is voor vogels. Anderen zeggen dat vogels houden van meer onopvallende woningen die niet worden gekenmerkt door felle kleuren. Als het vogelhuis bevlekt is, is het onmogelijk om giftige of sterk ruikende verbindingen te kiezen. Vogels plat met de "geur" ​​worden genegeerd. Kleurenverf - een kwestie van de smaak van de mens. Kies voor veiligheidsnet neutrale tinten die het huis maskeren. Soms is het oppervlak van de planken bedekt met lijnolie. Na het drogen beschermt de samenstelling het hout tegen rotprocessen, geeft het een nobele glans, verlengt het de levensduur.

   

Het verfraaien van het vogelhuisje gebeurt met behulp van schilderen, decoupage-techniek (beeldoverdracht), van wijnkurken, jute, eierschaal, lucifers, stof, natuurlijke materialen. Zeer populaire "rustieke" stijl. Om het vogelhuisje te versieren, heb je dunne twijgen nodig, hun zaagsneden, stro, schors, kleine steentjes, kegels en mos, die de gaten dichten. Deze materialen versieren de buitenkant van het huis en bevestigen het aan de muren, het dak en de miniportalen. Verkeerskruikenvogelhuis dat op de voorgevel wordt geplakt. Het materiaal zorgt voor een extra warm huis voor vogels. Kurken worden als blokken in een houten huis geplaatst. Voor het dak een speciale decoratie maken - imitatie tegels. Het is gemaakt van files, waardoor ze overgaan in miniatuurcirkels. Gebruik geen ritselend en glimmend materiaal. Het pakkende decor zal de vogels afschrikken.

Als je naast het vogelhuis een decoratief hek wilt maken, is het beter om ijssticks te gebruiken. Ze maken ook gordelroos. De afgeronde randen van de eetstokjes zijn ideaal voor een klein dak.

  

Hoe te hangen

Voor het vogelhuis moet je de juiste plaats kiezen. Plaats het vogelhuis in de diepte van de tuin. De bewoners waarderen gemak en veiligheid. De optimale afstand vanaf de grond - 3-5 m. Roofdier moeilijk te bereiken. Een man die de ladder gebruikt, krijgt een huis om te poetsen. Om de vogels te beschermen tegen aanvallen van katten, kies je een plaats op de "naakte" koffer. Rond de takken vrij. Volgens hen kunnen huisdieren dicht bij de ingang komen. Vogelhuisjes hangen verticaal of schuin naar voren. Vogels zullen handig zijn om de muur naar de ingang te beklimmen. Kantelen van het vogelhuis is ongewenst. In het huis zal neerslag vallen. Het is niet raadzaam om vogelhuisjes te laten hangen op plaatsen waar tocht vrij is of als er geen bescherming is tegen de zonnestralen. Vogels hebben vrede nodig. Als er meerdere vogelhuisjes in de tuin zijn geïnstalleerd, moet de afstand tussen hen minimaal 50 cm zijn. De families van vogels zijn niet blij met de nabijheid. Vogelhuis genageld aan een stok. De paal is met een touw of draad aan een boomstam vastgemaakt. Onder deze omhullen stof of jute. Dan botst het touw niet in de schors en schaadt de boom niet. De paal is stevig bevestigd zodat het huis niet zwaait in de wind.

Hoewel de woning een vogelhuis wordt genoemd, kunnen verschillende vogelsfamilies er wonen: tieten, mussen, boomklevers, spechten en gierzwaluwen. Velen zijn op zoek naar broedplaatsen begin februari. Hang een splinternieuw huis aan het einde van de winter beter op. Kleine vogels arriveren tussen maart en april. Vogelhuisjes sieren de tuinen en muren van huizen. Niet alle vogels zullen een nestplaats kiezen in de nabijheid van menselijke bewoning. Als je een vogelvoeder met vogels lekkernijen in de buurt plaatst, zal de verleiding toenemen. Voor veel vogels is de winter een moeilijke tijd wanneer ze sterven door honger. Omdat ze vogels van huisvesting hebben voorzien, moeten ze ook goede voeding bieden. In de zomer zullen ze bedanken voor de traktatie, het opruimen van de site van ongedierte.


  

Hoe zorg je voor een nestkast?

Sommige vogels kunnen in de zomer twee of drie broedjes krijgen. Voor elke nieuwe leg leggen ze opnieuw in. Als gevolg hiervan ziet de nestkast er vanaf de buitenkant nieuw uit en is de binnenkant ervan verstopt met riet, twijgen en veren. Vogels maken zichzelf niet op. Ze zullen zich niet opnieuw vestigen in vuile huizen.

Elk jaar in het vroege voorjaar, reinigen nestkastjes:

 • Verwijder het deksel en haal de veren uit het huis, voedselresten en ander vuil. De opeenhoping van deze producten zal leiden tot de proliferatie van parasieten.
 • Desinfecteer het huis. Gebroeid met kokend water of een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat.
 • Vogelhuis droog grondig.

Het bedekken van de bodem met stro of twijgen wordt niet aanbevolen. Het huis binnen de vogels maken zal zichzelf zijn. Ze hebben hun eigen ideeën over het optimale "decor". Het is toegestaan ​​om de bodem lichtjes met stof te stofzuigen.

conclusie

De eerste nestkasten verschenen vele eeuwen geleden in het oude India. Materiaal ongebruikelijk gebruikt - fles kalebassen. Ze haalden de kern van de groente eruit, bedekten hem met een deksel en sneden door het kraangat. Vogelslaan (sprinkhaan spreeuwen) vestigden zich in de huizen. Periodiek veranderde de pompoen in vers. Klassieke houten woningen werden gemaakt in de Oude Wereld. Europeanen streefden andere doelen na. Ze temidden de vogels, bewaarden ze, verzamelden eieren of visten voor de laatste reis naar de keuken. Kleine vogels in Europa werden als een delicatesse beschouwd. Zelfs de rijken minachten niet om een ​​zeldzaam gerecht te proeven. In Rusland hield de vogel van. Ze werden beschouwd als goede herauten. Niemand probeerde het leven van vogels, maar ze hadden geen haast om huizen te bouwen. Deze praktijk verscheen aan het einde van de 17e eeuw. De eerste nestkastjes waren gemaakt van berkenschors. Vastenhuizen werden kunstwerken. In de techniek van houtsnijwerk, werden ze versierd met menselijke figuren, dieren, veranda's, hekken en zelfs potten op het hek. De bewoners van de huizen hadden geen versieringen nodig. Ze maakten mensen blij met het zingen van de ochtend. Spreeuwen zijn prachtige navolgers. Hun zang bestaat uit melodieuze rollades, gebabbel en klinkt als kwakzalver. Spreeuwen kunnen zelfs menselijke spraak imiteren. Om dit te kunnen doen, zal een vogel veel moeten doen.

Bekijk de video: DIY Vogelhuisje van Action. CREATIEF MET NOAH (Oktober 2019).

Loading...

Laat Een Reactie Achter