Hoe een afwasmachine in de afgewerkte keuken te installeren

Vaatwasser is je oude droom? Heb je eindelijk besloten en binnenkort verschijnt deze geweldige assistent in je keuken? Met zijn aankoop verkrijgt u zo gewenste vrijheid van de gehate keukenroutine. Kristalheldere gerechten, bespaard water en elektriciteit, een delicate huid van de handen en een perfecte, onaangetaste manicure - dit zijn de voordelen die het u zal opleveren. Geschillen over wie de afwas moet doen, raken in de vergetelheid. Als de machine gelijktijdig met de volgorde van de keuken wordt gekocht, kunt u de plaatsing ervan in de ontwerpfase van meubilair overwegen. Vervolgens voorziet het ontwerp in een speciale module waarin de apparatuur wordt geplaatst. Als dit niet uw geval is en u de vaatwasser in de afgewerkte keuken moet installeren, moet u grondig met de hersenen werken om de optimaal geschikte plaats te vinden. Het hangt direct af van het type auto.

Types afwasmachines

Allereerst kunnen alle vaatwassers worden ingedeeld in huishoudelijk en industrieel. De tweede worden gebruikt in horecagelegenheden en ondernemingen, daarom zullen we ze niet aanraken.

Huishoudelijke afwasmachines kunnen worden onderverdeeld in de volgende types:

 • volledig verzonken - het systeem is volledig verborgen achter de meubelgevel. De besturingseenheid bevindt zich aan het einde van de voorwand. Dergelijke modellen zijn vaak uitgerust met een straalindicator. Hij maakt een lichtmarkering op het vloeroppervlak die aangeeft dat de wascyclus nog niet voorbij is;
 • gedeeltelijk verzonken - de voorwand is volledig open of gedeeltelijk verborgen achter het meubelfront. Het bedieningspaneel bevindt zich in dit geval boven de gevel en is toegankelijk, zelfs als de machine is ingeschakeld;
 • vrijstaand - een onafhankelijke eenheid in zijn eigen geval;
  De volgende classificatie beïnvloedt de afmetingskenmerken van vaatwassers. Onderscheid auto's:
 • full-size - met een breedte van 60 cm. Een geweldige optie voor een groot gezin. Zo'n "helper" zal een hele berg gerechten aankunnen. In één cyclus kan hij van 10 tot 17 sets witwassen. Het is gemakkelijk om pannen, trays erin te plaatsen. De hoogte van dergelijke machines ligt binnen 82-87 cm, de diepte is 55-60 cm. Gepresenteerd in alle categorieën - ingebed, gedeeltelijk ingebed, gescheiden;
 • smal - hun breedte kan 45-49 cm zijn en kan maximaal 10 sets gerechten bevatten. Meer geschikt voor kleine gezinnen van 3-5 personen. Als het gezin groot is, moet je het meerdere keren uitvoeren;
 • compact - kleine apparaten, vergelijkbaar in grootte met een magnetron. Ze hebben een breedte van 35-45 cm, dus ze zijn gemakkelijk te plaatsen op elke, zelfs de kleinste keuken. Tijdens de cyclus kunnen 4-6 reeksen schotels worden gewassen. Geplaatste en vrijstaande ontwerpen gepresenteerd.

Selectie van de site: Opties voor insluiten van de vaatwasser

De locatie van de apparatuur is afhankelijk van het type. Voor een stand-alone apparaat volstaat een kleine ruimte op de vloer of op het werkoppervlak. Als de apparatuur is ingebouwd, moet u een plaats innemen in een van de kasten van het keukenblok en bij aankoop van een afzonderlijke module een losse hoes kopen. Compacte vaatwasser kan worden ingebed in een nis, verborgen in een van de modules, of gewoon op het aanrecht. Om ervoor te zorgen dat de verbinding geen problemen veroorzaakt, moet er rekening worden gehouden met de nabijheid van de wateruitlaten, riolering en stopcontacten.

In de kast

Als wordt besloten om in de keuken te worden ingebouwd, moet u de kasten meten en bepalen welke het meest geschikt is voor het installeren van een vaatwasser van een bepaalde grootte. De exacte parameters van het apparaat zijn te vinden in de instructies. Als de breedte van de module naast de goot meer dan 45 cm is, is deze ideaal voor het installeren van de machine. Wanneer aangesloten, is het niet nodig om aparte uitgangen voor watertoevoer en -afvoer te installeren. Slangen kunnen worden ingebouwd in het systeem dat onder de gootsteen is geïnstalleerd met behulp van overgangsfittingen.

Om de machine in de kast te installeren, moet u de volgende stappen uitvoeren:

 • verwijder planken van de kast, schroef het bodempaneel los, verwijder de plint en deuren;
 • zet het lichaam verticaal met verstelbare voeten;
 • bevestig het apparaat met bevestigingsmiddelen aan het tafelblad en de zijwanden. Als de breedte van de machine kleiner is dan de breedte van de behuizing, kan de resterende ruimte worden gebruikt om reinigingsmiddelen te organiseren;
 • sluit het apparaat aan op de watervoorziening, riolering en voedingssystemen;
 • om de gevel te installeren - hiervoor is het beter om een ​​extra decoratief paneel in één ontwerp te bestellen met de deuren van de onderste laden. De gevel kan ook worden gemaakt van de voormalige deur, als deze in maat past.

In een vrijstaande module

Als er geen geschikt kluisje in de koptelefoon is en de keukenruimte dit toelaat, kunt u een afzonderlijke kast voor de machine bestellen. Het is noodzakelijk om het zo dicht mogelijk bij communicatie te plaatsen. Als er een opening is tussen de module en de ingebouwde keuken, is het niet mogelijk om de slangen te verbergen. Daarom is het beter om de behuizing dicht bij de kast te sluiten met een gootsteen. Voor onderhoud hoeft de vaatwasser die in de mobiele module is ingebouwd niet te worden verwijderd. Het zal voldoende zijn om het alleen maar van de muur te verwijderen.

Er is geen aparte doos bevestigd aan het totale ontwerp, dus de kans op trillingen neemt toe. Het is noodzakelijk om de vaatwasser zo veel mogelijk af te stellen en te repareren. Anders verplaatst hij de kast tijdens het gebruik.

In een nis

Compacte ingebouwde vaatwasser kan worden geïnstalleerd in de nis voorzien voor de oven of magnetron. Als de nis ver verwijderd is van het sanitair systeem en het rioleringssysteem, zijn lange slangen vereist voor de verbinding. Om de vaatwasser niet te bederven de algehele esthetiek van de ruimte en niet in het oog springende, is de voorste muur afgesloten met een decoratieve strip, gemaakt in dezelfde stijl als de gevel.

Als insluiten niet geschikt is

Wat als er geen geschikte plek in de keuken is, zelfs niet voor een compacte ingebouwde vaatwasser? Geef niet op! Besteed aandacht aan vrijstaande en desktop-apparaten. U kunt altijd een stuk van de vloer of een kleine ruimte op het tafelblad selecteren om de keukenhulp te ondersteunen die u nodig hebt.

Voorbereiden om verbinding te maken

Het eerste dat u moest doen toen u de auto bracht - pak het uit en controleer de volledigheid van een complete set in aanwezigheid van werknemers van de bedrijfsverkoper. In de standaardset moeten er slangen zijn voor aansluiting op het watertoevoersysteem en voor het aftappen van vuil water, pakkingen, sjablonen voor de juiste installatie van het voorpaneel, gereedschappen voor bevestiging en afstelling, een rubberen schort. Sommige fabrikanten plaatsen borden om het aanrecht te beschermen. Als er items ontbreken, is het bedrijf verplicht om de aanvullende levering uit te voeren.

Lees voordat u het apparaat installeert eerst de aanbevelingen van de fabrikant. In de regel is het installatie-algoritme voldoende gedetailleerd geverfd.

Om de vaatwasser te bedienen, moet u ervoor zorgen dat deze is aangesloten op het elektriciteitsnet, sanitair en sanitair. Hiervoor zijn extra loodgieterswerk en elektrische apparatuur nodig, evenals de nodige gereedschappen voor de klus.

Je kunt niet zonder:

 • driekernige koperen kabel met een draaddoorsnede van minimaal 2 mm;
 • vochtbestendige "euro-aansluitingen";
 • automatisch op 16A;
 • sifon met minstens één fitting. Als u later van plan bent om de wasmachine aan te sluiten, is het beter om onmiddellijk een onderdeel met twee fittingen aan te schaffen;
 • tee om de slang aan te sluiten op de watertoevoer. De wapening kan metaalplastic, messing of brons zijn;
 • kogelafsluiter voor overlappende water;
 • groffilter, dat water van ruwe opschorting, zand, slib zal bewaren;
 • extra slangen voor uitbreiding als de machine niet in de buurt van de gootsteen is;
 • fum tapes voor het afdichten van fittingen;
 • schroevendraaier;
 • tang;
 • schroevendraaier;
 • hamer.

loodgieterswerk

Ondanks het feit dat fabrikanten in sommige afwasmachines de mogelijkheid hebben om verbinding te maken met heet water, raden deskundigen niet aan deze optie in Russische omstandigheden te gebruiken. Energiebesparingen zijn onbeduidend en de gevolgen kunnen onomkeerbaar zijn. Het feit is dat het hete water in onze risers viezer is dan de kou. Voordat ze naar onze huizen gaat, komt ze de stookruimte binnen. Daar staat ze in contact met het metalen systeem. Waterleidingbedrijven raden aan dit water niet te gebruiken om te koken. Bovendien is het onmogelijk om de temperatuur aan te passen, als u geen autonome verwarming heeft, en dit is noodzakelijk, omdat er beperkingen zijn. In Bosch-schrijfmachines bijvoorbeeld, is het gebruik van water waarvan de temperatuur de 60 graden overschrijdt, onaanvaardbaar. Bij aansluiting op een hete buis, lijdt de terugslagklep. En hoewel er tijdens een kwaliteitsinstallatie geen lekkage is, kan er een onaangename geur verschijnen.

Wanneer de machine wordt aangesloten op een ketel die regelmatig wordt gereinigd en de magnesiumbeschermer tijdig wordt vervangen, kan de waterkwaliteit bevredigend zijn. Maar het verlies van elektriciteit kan niet worden voorkomen. Van 5 tot 10 liter wordt verspild telkens wanneer u begint met het opwarmen van de toevoerslang.

Verbindingsstappen:

 1. Voordat je aan het werk gaat, moet je het water afsluiten.
 2. Schakel de slangmixer uit.
 3. Installeer splitter - tee.
 4. Op een van de ingangen verbinden we de mixer.
 5. Naar de tweede - een grof filter, dan een kogelafsluiter, en alleen dan de slang van de vaatwasser.
 6. Alle verbindingen worden afgesloten met een fum-tape, 10-15 lagen zijn voldoende.

Als de lengtes van de slangen die met de apparatuur worden meegeleverd niet voldoende zijn, kunt u ze apart aanschaffen en vergroten.

Laat het apparaat leeglopen

Om het water uit de vaatwasser af te tappen, moet het worden aangesloten op het riool. Je kunt natuurlijk de complexe installatie verlaten en de slang gewoon in de gootsteen gooien, maar hij ziet er niet esthetisch uit. Afvoer zal tijdens het koken interfereren. Vuil water met afval zal in de gootsteen stromen om het te vervuilen. Daarom is het beter om de slang op het aansluitpunt van de sifon van de gootsteen te integreren met behulp van een hoekgeleider van de buis.

Het proces van het aansluiten van de afvoerslang:

 1. Verwijder de sifon.
 2. Installeer het pijp-T-stuk.
 3. We verbinden ons met een van de uitgangen van de sifonbak.
 4. Installeer een tussenventiel dat de stroming van water terug in de vaatwasser blokkeert.
 5. Monteer de afvoerslang.

Om extra bescherming te bieden tegen het binnendringen van water uit het riool in de machine, is het noodzakelijk om de slang correct te installeren. Bevestig het op 60 cm boven de afvoer aan het keukenmeubilair en maak een bocht en maak verbinding met het systeem.

Stopcontact

Voor het aansluiten van de vaatwasser op het stopcontact is een apart stopcontact vereist. Het moet van het Europese type zijn, vochtbestendig zijn. Het moet zich op een afstand van 25-30 cm van het vloeroppervlak bevinden. Als dat niet beschikbaar is, moet u de installatie ervan organiseren. Om de uitlaat van stroom te voorzien, moet u een draad leggen met een doorsnede van 2 mm van het elektrische bord naar de installatieplaats. Vooral voor de vaatwasser in het schild is een aparte automatische schakelaar ingesteld op 16A. Als het laadniveau van het netwerk het maximaal toegestane niveau bereikt, wordt de machine uitgeschakeld en wordt de machine beveiligd. Aarding wordt uitgevoerd met behulp van een driekernige draad. Het is onaanvaardbaar om elektrische apparatuur voor gas-, water- en verwarmingsleidingen te "aarden".
Tip! Installatie van het stopcontact is beter om een ​​professional toe te vertrouwen. Als u geen elektricien bent, doe dit werk dan niet met uw eigen handen.

Huisvesting installatie

De aansluiting op het elektriciteits- en waterleidingnet is voltooid. Voordat u het apparaat op zijn plaats installeert, moet u de prestaties controleren in een kast of nis. Als alles in orde is, ga dan verder met de installatie.

Installatie stappen:

 1. Zet de vaatwasser op de voorbereide plaats.
 2. We hechten de auto aan een strikt verticale positie door de benen af ​​te stellen. Het achterste been is meestal verstelbaar via een mechanisme op het voorpaneel met een speciale sleutel.
 3. We verwijderen de bovenste korf en bepalen de locatie van de montagegaten.
 4. Bevestig de koffer aan de zijwanden van de kast. Om de levensduur van het meubel te verlengen, is het aan te raden om eroverheen te plakken met een dampscherm.
 5. We installeren op het tafelblad een beschermhoes van de stoom.

Installatie van de voordeur

Om de vaatwasser te verbergen en de keuken esthetisch afgewerkt te maken, sluit u de deur met een decoratieve strip. Om de integriteit van het interieur te behouden, kiest u een bekleding van hetzelfde materiaal als de gevels van het meubilair.

Installatie stappen:

 • we monteren het handvat;
 • we plaatsen het decoratieve paneel met de voorkant naar beneden op de vloer. Leg aan de achterkant een papieren sjabloon op. Het schema zal helpen bij het bepalen van het exacte bevestigingspunt;
 • met behulp van priemen markeren we deze plaatsen of boren ze direct volgens de tekening;
 • bevestig speciale steunen;
 • open de auto en verwijder de installatie schroeven;
 • installeer de gevel door bevestigingsmiddelen in de groeven op de deur van de vaatwasser te steken;
 • wij schroeven lange zelftappende schroeven in die op betrouwbare wijze een deur verbinden met een voorbedekking;
 • pas indien nodig de mate van spanning van de deurveren aan.

Hoe het aanrecht te beschermen

Op het moment van openen van de vaatwasser stoom komt uit, en vocht hoopt zich op aan de onderkant van het aanrecht. Regelmatige bevochtiging kan zwelling en vernietiging van het oppervlak veroorzaken. In dit geval zal niet alleen het werkblad lijden, maar ook de gevel. Gebruik speciale waterdichte platen om meubels tegen vocht te beschermen. Fabrikanten bieden verschillende opties voor bescherming - elementen van metaal, plastic of film. Compleet met Bosch vaatwassers zijn metalen voering. "Electrolux" biedt bescherming tegen een speciale film. Als de plaat in de set dat niet is, betekent dit niet dat deze niet nodig is. In dit geval zult u zelf een alternatief moeten vinden - u kunt een plakband plakken, een stuk metaal bevestigen of het afgewerkte artikel afzonderlijk kopen.

Tips voor het kiezen en installeren van vaatwassers

Experts raden aan:

 • let niet alleen op de technische kenmerken van de apparatuur, maar ook op het merk. De meest betrouwbare producten zijn Duitse bedrijven. De meest bekende en populaire merken zijn Bosh, Siemens. Te oordelen naar de beoordelingen van zowel specialisten als gebruikers, hebben de machines van deze fabrikanten zich van de beste kant bewezen;
 • maak de eerste cheque onmiddellijk na levering. Het is beter om de storing bij de werknemers van het bedrijf te identificeren dan de sombere procedure van het terugzenden van de goederen onder de garantie te ondergaan;
 • zorgen voor installatie van de gevel en elektrische componenten voor professionals;
 • Plaats de machine in een geschikte ruimte om trillingen te voorkomen.

conclusie

Als u van plan bent om een ​​vaatwasser in een al klaar keuken te integreren, moet u rekening houden met veel nuances. Dit is de keuze van de plaats waar het perfect past, waar gemakkelijk toegang is tot communicatie en een bekwame verbinding met inachtneming van alle technische nuances, en rekening houdt met het interieur, dat het niet zou moeten breken.

Bekijk de video: Stopcontact plaatsen in Keuken - Elektriciteit - Klustips. GAMMA België (Oktober 2019).

Loading...

Laat Een Reactie Achter