Linoleum in het interieur +75 voorbeeldfoto

Linoleum is een bekend materiaal met een breed scala aan toepassingen in de industrie en in het dagelijks leven. Het wordt gebruikt bij het ontwerp van privé-interieurs, kantoorgebouwen, cafés, restaurants en kantoren. Er is zo'n verscheidenheid aan vloerbedekkingen in de schappen van moderne winkels dat het moeilijk is om te doen zonder de hulp van specialisten en de ontwerpbenadering.

Als u een vloer kiest, moet u beginnen met een logische vraag: past linoleum in het interieur, gecombineerd met het behang, het plafond?

De bekleding heeft een kleur, tekening, factuur die geschikt moet zijn voor de registratie van de ruimte waarvoor linoleum is gekozen. Het materiaal heeft verschillende slijtvastheid, niet elk linoleumtype is bestand tegen een aanzienlijke belasting van de vloer.

Van geschiedenis

Linoleum verscheen al lang in de geschiedenis van het decor en is tot op de dag van vandaag niet aan populariteit voorbijgegaan. Op het moment van creatie, terug in 1627, was het een solide geolied weefsel. De term zelf is afgeleid van een combinatie van de woorden "vlas" en "olie" (linum + oleum). Daarom was de eerste coating van deze aard een natuurlijk materiaal. Het idee om het product te patenteren werd in 1763 door Nathan Smith bezocht. Vanaf 1843 begonnen er extra natuurlijke stoffen aan het weefsel te worden toegevoegd.

Tot op heden heeft de samenstelling van linoleum verschillende lagen. Polyvinylchloride is een dikke basislaag waarmee u de basiseigenschappen behoudt: geluidsisolatie, warmtebehoud in een appartement, vochtbestendigheid, enz. Glasvezel en polyurethaan zijn verantwoordelijk voor de sterkte van het materiaal. Producten worden geproduceerd in de vorm van rollen, in huiselijke omstandigheden wordt het gelegd met een legmethode, in productiekamers wordt het bevestigd met behulp van lijm, mastiek.

    

Voor- en nadelen

De voordelen van linoleum zijn meer dan nadelen. Het heeft een lage prijs, elasticiteit, vochtbestendigheid, onpretentieuze zorg. Een enorm aantal kleuren, patronen, decoratieve elementen. Het heeft een lange houdbaarheid - 15-25 jaar, veel hangt af van de openheid van de ruimte. Natuurlijk linoleum heeft positieve kenmerken op het gebied van milieuveiligheid.

De nadelen van bepaalde soorten materiaal omvatten verhoogde toxiciteit, neiging tot vervorming, uitdroging. Linoleum van hogere kwaliteit heeft goede eigenschappen, maar het grootste nadeel is de hoge prijs.


    

species

Er zijn een groot aantal linoleumvariëteiten, die verschillen in materiaalproductie en aard van de toepassing. Op het eerste gezicht is het moeilijk om te bepalen hoe ze verschillen. In de meeste winkels is er geen duidelijke scheiding, het is gemakkelijk voor een gewone koper om in de war te raken, maar bij een meer gedetailleerde studie is het verschil significant.

Huishoudelijk, commercieel en semi-commercieel linoleum verwijst naar hetzelfde type, de verschillen bestaan ​​in de dikte van de coating en de beschermende laag in de toepassingsgebieden: commercieel - voor niet-residentiële gebouwen, huishoudens - voor huishoudelijk gebruik. Sommige classificaties onderscheiden ook stage, ballet linoleum met een perfect mat, glanzend oppervlak, waarmee u de verlichting in het werkgebied met maximale precisie kunt aanpassen om het gewenste ontwerpeffect te bereiken. Het bezit hoge geluids- en geluidsabsorberende eigenschappen om gunstige omstandigheden voor creativiteit te creëren. Sportdekking - een soort van reclame, heeft zijn eigen productietechnologie.

Als u bijvoorbeeld wilt bepalen welk materiaal van hoge kwaliteit is en wat niet helemaal is, kunt u een experiment opzetten. Vraag de winkel om een ​​klein stukje van elke soort vloer, plaats elke winkel onder het been van de stoel en ga er een tijdje op zitten. Binnenkort op goedkoop linoleum van slechte kwaliteit, zullen sporen en deuken verschijnen, terwijl het meer slijtvaste materiaal ongewijzigd zal blijven.

    

natuurlijk

Natuurlijk linoleum is gemaakt van kalksteen, speciale vezels, lijnolie, boomharsen, kurk en houtmeel, natuurlijke kleurstoffen. Dit type materiaal behoort tot de premiumklasse, heeft een specifieke geur, die een paar weken na het leggen verdwijnt. De houdbaarheid is maximaal 30 jaar.

Als mensen met allergieën, astma, andere luchtwegaandoeningen in het appartement wonen, is natuurlijk linoleum de beste optie voor vloeren. Natuurlijk materiaal heeft bacteriedodende eigenschappen, vervaagt niet in de zon en ondersteunt de verbranding niet, dankzij natuurlijke impregnering.

Eco-design, ecologische materialen komen tegenwoordig actief in ons leven, mensen besteden meer aandacht aan de effecten van coatings op het milieu.

De nadelen van dit type zijn breekbaarheid, overmatige gevoeligheid voor vervorming, hoge prijs.

    

PVC

Het meest voorkomende type linoleum, dat te vinden is op elke toonbank van bouwmarkten. Het is gemaakt van glasvezel, op een weefsel en non-woven basis, het kan enkellaags, meerlagig zijn. Het heeft een lage thermische geleidbaarheid, bestand tegen slijtage, milieuvriendelijk, niet onderhevig aan rotting, het uiterlijk van schimmels. PVC is gemakkelijk te leggen, het heeft veel kleuren.

PVC-linoleum heeft nadelen. Het verdraagt ​​geen hoge temperaturen, blootstelling aan oplosmiddelen. Bij lage temperaturen verliest het zijn elasticiteit. De structurele samenstelling van PVC-linoleum is homogeen en heterogeen. De eerste heeft een homogene structuur, bestaat uit een enkele laag.

Bij de productie van het materiaal wordt kwartszand, kalk toegevoegd. Hoe meer vulstoffen, hoe goedkoper de coating en hoe korter de levensduur.

Heterogene linoleum heeft verschillende functionele lagen. Bodem - substraat, ontworpen om te beschermen tegen duwen, schokken en andere belastingen. De basis van PVC-coating - glasvezel. Voegt productelasticiteit toe, voorkomt vervorming. De volgende laag is decoratief. Bovenste - PVC in zuivere vorm, beschermt het materiaal tegen slijtage.

Relin of rubber

Relin, of rubber linoleum, heeft een bekleding van een mengsel van gebroken rubber en bitumen. De oppervlaktelaag wordt gemaakt door rubber, vulstof, pigment te mengen. Het heeft een hoge elasticiteit, vochtbestendigheid, weerstand tegen agressieve reinigingsmiddelen, chemicaliën.

Het wordt toegepast in de gesloten en open openbare plaatsen, in zwembaden, op sportterreinen. Het heeft een goede hechting met sportschoenen, comfortabel en veilig in gebruik. Niet gevoelig voor krassen, schade door scherpe voorwerpen.

Relin kan niet worden gebruikt in residentiële gebouwen als gevolg van milieuonzekerheid. Het materiaal bevat schadelijke vluchtige stoffen.

alkyd

Een alkyd- of glyptale coating wordt gemaakt door een alkydhars op een textielbasis aan te brengen. Bevat oliën, vulstoffen, pigment, soms antiseptisch. Het wordt geleverd in een groot assortiment, met verschillende kleuren, patronen en textuur. Meestal gebruikt in technische en openbare ruimtes, heeft goede warmte- en geluidsisolerende eigenschappen. In vergelijking met PVC heeft het hogere mechanische eigenschappen.

Linoleum is kwetsbaar, het is moeilijk om te leggen. Onjuiste installatie veroorzaakt scheuren, schade. Houd het materiaal op een temperatuur van minimaal 10 graden Celsius. Bij het leggen vereist een zorgvuldige naleving van de installatievoorschriften. In de operatie en zorg is gecontra-indiceerd om alkalische en schurende stoffen, zuren te gebruiken.

Het kiezen van een vloerbedekking voor het huis

Alle linoleum is verdeeld in drie hoofdgroepen. Het is commercieel, semi-commercieel, huishoudelijk. De eerste is de dichtste, de tekening erop is niet gewist. Linoleum in deze categorie heeft een dikke beschermende laag en is bestand tegen grote belastingen - tot 5 ton per vierkante meter. Het wordt gelegd in winkels, medische, educatieve instellingen, fitnesscentra en amusementscomplexen, dergelijk materiaal dient tot 50 jaar.

Maar dergelijk materiaal bevat een grote hoeveelheid formaldehyde, waaronder fenol. Dit zijn behoorlijk schadelijke stoffen die in de loop van de jaren niet eroderen. En als het materiaal op openbare plaatsen met veel verkeer geen ernstige bedreiging vormt, kan het in een appartement waar u het grootste deel van de tijd doorbrengt, ernstige schade aan de gezondheid toebrengen. Daarom, voor het huis kopen andere soorten linoleum.

    

alledaags

Huishoudlinoleum is geschikt voor de decoratie van kantoor- en woongebouwen. De belangrijkste voorwaarde voor gebruik is een gemiddelde en een lage doorlaatbaarheid. De looptijd duurt 10-15 jaar. Het is gunstig voor de prijs, het wordt geclaimd als een goedkope decoratieve bekleding. Verschilt in universaliteit, eenvoud in vertrek. Het heeft een breed scala aan kleuren, elastisch, gemakkelijk te dragen. Vochtbestendig, houdt de warmte goed vast. De huishoudbedekking is gemaakt op basis van schuim en vilt.

Het nadeel is dat het dun is, met lage slijtvastheid - gemiddeld tot 5 jaar.

Semi-commerciële

Dekking is te vinden in kantoren, winkels met gemiddeld verkeer, maar ook in landhuizen, stadsappartementen. De beschermende laag van semi-commercieel linoleum is dikker, het is slijtvast. Het is gemaakt op basis van vilt, op synthetische basis, waardoor de warmte binnenshuis kan worden gehouden. Het optimale type linoleum, met een levensduur van maximaal 20 jaar in appartementen met gemiddeld verkeer.

Kleur variëteit

De algehele beleving van het interieur hangt af van de kleur van de vloer. Koud grijze tinten geven de ruimte een strikte kantoorindruk, warm en warm huiselijk.

Voor de slaapkamer wordt aanbevolen om lichte kleuren en warme tinten te kiezen: beige, crème, melkachtig, koffie. Hier kunt u de coatingkleur van marmer en hout gebruiken, kies linoleum met een decoratief patroon. Maak geen sombere vloeren in de kinderkamer, versier ze met een coating met mooie patronen, decoratieve afbeeldingen en laat de donkere kleur voor op kantoor. Wit linoleum wordt zelden gekocht vanwege de markies, zwart - vanwege de somberheid.

Een kleine ruimte als gevolg van het gebruik van het patroon op de vloerbedekking verhoogt visueel. Kleine tegel, diagonaal patroon, abstracte elementen - in dit geval de juiste optie.

    

In welke kamers is het beter om te leggen

Opdat linoleum lang meegaat, moet u eerst het type ruimte in overweging nemen waarin de coating zal worden gebruikt.

In de keuken

Linoleum - de perfecte oplossing voor de keuken. In vergelijking met andere materialen is het gemakkelijk schoon te maken en vervuilt het de vervuiling. Bepaalde modellen hebben een speciale antibacteriële coating, die onschadelijk is en geen chemische toevoegingen bevat. De vernietiging van microben vindt plaats door zilverionen in het materiaal en geactiveerd door het binnendringen van lucht en vocht.

Het materiaal voor de keuken moet bestand zijn tegen invloeden van buitenaf, waaronder huishoudelijke chemicaliën en vervuiling. Het verdient de voorkeur om semi-commercieel linoleum te kiezen met een hoge slijtvastheid.

    

In de woonkamer

Huishoudlinoleum met een polyester of geschuimde basis, met een voldoende dikte van de beschermlaag, is het meest geschikt voor de woonkamer. Als de hal is gemaakt van zwaar massief meubilair, is het beter om te vergissen en een linoleum van hogere klasse te nemen, met een grotere dikte en duurzaamheid. Als dit niet gebeurt, blijven deuken op de coating.

De hal is een beter begaanbare ruimte dan bijvoorbeeld een slaapkamer. De coating in de ruimte moet fysiek stabiel zijn, met een beschermende laagdikte van minimaal 0,2 mm.

In de kinderkamer

In de kinderkamer, die eerder een speeltuin dan een lounge is, past u het dikste huishoudelijke linoleum, bestand tegen beschadiging of semi-commerciële coating met een betrouwbare beschermlaag. Het materiaal moet warmte vasthouden, bestand zijn tegen schokken en vuurvaste eigenschappen hebben. Bij het leggen moet een solide canvas worden gebruikt zonder naden, om verwonding te voorkomen. De coating moet antistatische eigenschappen hebben, om het simpel te zeggen - zodat "het niet sneller klopt".

Als het geld het toelaat, wordt aanbevolen om natuurlijk linoleum in de kinderkamer te leggen. Het kost meer, maar er bestaat geen twijfel over de ecologische eigenschappen ervan. Wat de kleuren betreft, moet je op de kinderkamer ongebruikelijke, heldere afdrukken kiezen die kinderen leuk vinden. Nieuw 3D-linoleum met driedimensionale tekeningen die de illusie van virtual reality creëren, wordt steeds populairder.

    

In de gang

Hal - een doorgang die extra bescherming nodig heeft. De eigenschappen van de coating voor de corridor komen grofweg overeen met de eigenschappen van linoleum voor de keuken. De beste optie is semi-commercieel, minimaal 3 mm dik.

Wat betreft het ontwerp - naar goeddunken van de eigenaar. Meestal wordt decoratief linoleum met tegelpatroon en parket in de gang geplaatst.

    

Tips voor het verkrijgen van linoleum

Als u linoleum kiest, moet u de basisregels volgen:

  1. Kijk naar de notatie. Elk type coating heeft zijn eigen markering, bestaande uit twee cijfers. De eerste hiervan is linoleumklasse: 1 - voor ruimten met minimaal verkeer, 2 - huishoudelijk, 3 - semi-commercieel, 4 - commercieel. Het tweede cijfer geeft de mate van belasting aan die de coating kan weerstaan: 1 - minimum, 4 - maximum.
  2. Besteed aandacht aan de geur. Linoleum van lage kwaliteit met een hoog gehalte aan schadelijke stoffen zal een scherpe eigenaardige geur en ongezonde glans hebben (niet te verwarren met een natuurlijke coating, ruikende lijnolie).
  3. Probeer de rand van de cover te buigen. Op dun goedkoop linoleum zal een spoor van de bocht overblijven, de kwaliteit zal terugkeren naar zijn oorspronkelijke vorm, de natuurlijke zal breken.

Houd bij het maken van metingen van de ruimte voor de aankoop van een bepaalde hoeveelheid materiaal rekening met de voorraad van minimaal 5 cm, inclusief de nissen onder de batterij, de ruimte bij de deur, zodat de vloerbedekking niet minder is dan de ruimte zelf.

Ongeacht het aantal kamers dat u gaat indelen met één type coating, linoleum moet in één stuk worden gekocht. Anders is het waarschijnlijk dat u delen van verschillende partijen kunt verkopen die verschillen in kleur en textuur. Vergeet niet om de verkopers kwaliteitscertificaten voor producten te vragen.

Wanneer u materiaal van de winkel naar de kamer transporteert, vouw het dan in geen geval dubbel - er zullen sporen van bochten zijn. Rol het voorzichtig met de voorkant naar beneden.

Wat te doen om linoleum langer te gebruiken

Voor linoleum dat al vele jaren tevreden is met zijn uitstekende kwaliteiten, vereist het speciale zorg. De basisregel is om vaker te vegen, maar niet om vocht te misbruiken. Linoleum is niet vriendelijk met een grote hoeveelheid water, behalve Relig. Het is belangrijk om niet te worden meegesleept door huishoudelijke chemicaliën en niet om agressieve middelen te gebruiken. Als er vlekken zijn van voedselproducten, markers, markeringen op het linoleum, gebruik dan standaard reinigingsmiddelen om ze te verwijderen.

Bij afwezigheid van voldoende vochtigheid in de kamer, kan het materiaal uitdrogen en zelfs barsten. Om dit te voorkomen, moet de coating om de twee maanden worden ingewreven met lijnolie, lijnolie.

Bij het leggen van linoleum in een ruimte van minder dan 25 vierkante meter wordt het sterk afgeraden om het op het vloeroppervlak te lijmen. Het feit dat een niet-gelijmde coating in de loop van de tijd deformeert, gaat naar een accordeon in de buurt van het meubilair - slechts een stereotype.

conclusie

Linoleum is een van de meest populaire en betaalbare soorten vloeren. Zonder het advies van professionals is het moeilijk om alle eigenschappen en kenmerken ervan te begrijpen. Voordat u materiaal koopt voor het inrichten van de woonkamer, keuken, hal, raadpleegt u een specialist, leest u de foto's en volgt u de bovenstaande tips, en linoleum in het interieur zal u lang plezier doen!

    

Bekijk de video: Poser un lino dans une chambre comme un pro (Januari- 2020).

Laat Een Reactie Achter