Kantoor interieur

Met de komst van kantoorruimte ontstond de vraag naar hun handige, comfortabele, niet-standaard ontwerp. Bij het ontwerpen van een ruimte is het nodig om het in dezelfde stijl uit te voeren, de benodigde meubels op de juiste manier te rangschikken, een bepaald aantal werkplekken voor werknemers te organiseren, om de meest gunstige atmosfeer te creëren. Design moet bijdragen aan het verbeteren van de efficiëntie - dit is het fundamentele verschil met het ontwerp van het appartement. Voor het beste resultaat moet de inrichting van het kantoor worden toevertrouwd aan beroemde ontwerporganisaties.

Typen kantoorontwerp

Een kantoor is een multifunctionele, complex georganiseerde ruimte, vooral als er een groot aantal mensen met verschillende specialismen daar werken. Het kan worden gevonden in het huis, huisje, een ander onroerend goed. Het kantoor kan reisbureau, juridisch advies, bouwkantoor, reclamebureau zijn. Afhankelijk van de focus van de organisatie, gemak voor het personeel, zijn er drie principes van verbetering.


    

Gangkamer

Dit arrangement is een besloten ruimte, typisch voor Russische zakenmensen. Het gangkastsysteem is praktisch, het draagt ​​bij aan het normale werkproces, verhoging van de arbeidsproductiviteit en goede relaties tussen de werknemers. Een voorbeeld van een gesloten systeem is een overheidsinstantie, bedrijf of agentschap. In het buitenland wordt het zelden gebruikt.
Een van de belangrijkste kenmerken - de aanwezigheid van lange gangen, aan beide zijden bevinden zich de deuren van de kantoren. Op elk van hen staat een bord waarop de naam van de afdeling, de naam en de positie van de werknemer wordt vermeld.


    

Deskundigen beschouwen de indeling van kantoren in de gangruimte als de beste oplossing voor bedrijven waar het werk op een lineair-functionele basis is georganiseerd. De organisatie van gesloten kantoren heeft een groot effect op de arbeidsprocessen die daarin plaatsvinden.

Open ruimte

Interieurontwerpers stellen voor om één oplossing voor de hele kamer toe te passen, Open Space te noemen - open ruimte. Dit is de meest democratische stijl van kantoorverbetering, tot nu toe weinig gebruikt in de landen van de "voormalige unie". Voorbeelden van een dergelijk ontwerp zijn te vinden in Amerikaanse films. Het belangrijkste kenmerk van het kantoor is de zonering van het volledige vloeroppervlak. Er zijn bijna geen dove hoge muren, aparte kamers, gesloten deuren zijn alleen in de toiletten. Zo bespaart het bedrijf tijd en geld, medewerkers van gerelateerde afdelingen hoeven niet naar verschillende kantoren te rennen, als u alleen een document of contract hoeft over te dragen. Zonering wordt gedaan met behulp van draagbare schermen en partities.


    

Managementexperts zeggen dat landschapsarchitectuur met behulp van Open Space well communicatievaardigheden ontwikkelt in een team, coördinatie tussen verschillende posities, vanwege de afwijzing van de muren.

Open Space is onderverdeeld in drie ontwerpstijlen:

 • Japans - Een beschrijving van het kantoor in Aziatische stijl is ideaal voor een multifunctionele ruimte. Het is gezellig, comfortabel. Opvallende kenmerken - duidelijke lijnen, eenvoudige vormen, asymmetrische meubels en decoratieve elementen, gladde glanzende oppervlakken. Hier regeert een streng bestemmingsplan, volgens alle regels van de hiërarchie. Specialisten bevinden zich op één gemeenschappelijke site, het werkgebied van elk wordt gescheiden door een partitie. Tegenover de divisie bevindt zich de werkplek van de middle-manager. In het "Japanse" kantoor, de sfeer van collectivisme, toewijding, hoge discipline;
 • de Amerikaan - dynamisch, licht agressief, "ademend" met creativiteit, activiteit. American Open Space - er zijn geen scheidingswanden, kolommen, muren, er is veel metaal, glas. Dit is een ruime kamer, verdeeld in gemeubileerde zones. Een verscheidenheid aan stijlen - "Manhattan" of "Wall Street" - de meest gevraagde in modern design. Er zijn geen snuisterijen, bloemen op het raam, er zijn alleen elementen die nodig zijn voor een geldgenererende activiteit. Het belangrijkste is comfortabel, efficiënt werken, efficiëntie. Metalen voorwerpen creëren een indruk van rust - dit is belangrijk bij het nemen van beslissingen. Met behulp van glas wordt de binnenruimte groter - er worden scheidingen van gemaakt. Registratie brengt werknemers bij elkaar en richt zich op het bereiken van een gemeenschappelijk doel. De stijl lijkt overdreven streng, maar in feite geeft zo'n interieur een gevoel van representativiteit van het bedrijf. Ontwerpers raden aan een kantoor te decoreren met hi-tech lampen, schilderijen, moderne meubels, waardoor het interessant en speciaal is. De ramen hier zijn enorm - tot op de grond, geven veel licht, er is geen atmosfeer van vermoeidheid, onderdrukking. In het kantoorgebouw op de bovenste verdiepingen bevindt zich een handleiding, op de lagere - middenmanagers en specialisten. Het feit dat het bedrijf succesvol is, toont dure accessoires.
 • Europese Het is verdeeld in vijf ondersoorten: in het Scandinavische binnenland een verscheidenheid van voorwerpen van natuurlijk licht hout, laminaat, metaal; Duits kantoor is ingericht met zware, omvangrijke meubels gemaakt van hoogwaardig hout; Italiaanse stijl geeft de indruk van een grote, elegante ruimte, lichtheid en elegantie; in het Franse kantoor, gelamineerd meubilair met metalen onderdelen; De Engelse stijl is divers van kleur, gecombineerd met bedrijfskleuren.


    

gemengd

Enorme vraag in het moderne Rusland heeft kantoren, ingericht in een gemengde stijl. Met zo'n prestatie is het voor het management van het bedrijf gemakkelijk om de reikwijdte van activiteiten uit te breiden en een verscheidenheid aan concepten te implementeren. Er is een open ruimte, traditionele kamers, individuele werkplekken en gemeenschappelijke ruimtes voor collectief werk op één taak. Het klassieke interieur van het kantoor is gecombineerd met hightech details, minimalisme met Scandinavische, retro-stijl met Chinees.

Bij de keuze van het interieurontwerp moet rekening worden gehouden met de omvang van het benodigde budget voor verbetering, de reikwijdte van het bedrijf, manieren om het werk erin te organiseren.

Office-indeling

Kantoorruimte kan van verschillende grootten en configuraties zijn. Het gebied met de kleinste kantoren in Russische zakencentra is 17-25 vierkante meter. m. Dit is een plek om 3-4 mensen te werken. De meest populaire zijn kantoren van 28-35 vierkante meter. m - ze kunnen op hun eigen manier creatief worden aangelegd, waarbij ze effectief elke meter gebruiken. Als er twee of drie aangrenzende kantoren zijn, kunt u een open ruimte organiseren, eenvoudigweg door overbodige muren te verwijderen of slechts één van deze kantoren - een gemengd kantoortype. Volgens statistieken in Rusland wordt ongeveer 15% van de kantoorgebouwen niet rationeel gebruikt vanwege de aanvankelijk niet-succesvolle planning. In westerse landen zijn bijna alle kantoren ontworpen volgens het principe van Open Space, alleen management heeft kantoren.


    

Werknemersafdelingen

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat voor verschillende soorten werk, op verschillende apparatuur, een bepaald gebied en andere parameters vereist zijn voor elke werkplek:

 • als het werk wordt gedaan op oude computers, krijgt elke persoon ongeveer 6 vierkante meter toegewezen;
 • op moderne, liquid crystal of plasma displays - 4,5-5 vierkante meter;
 • afstand van het scherm tot het scherm van monitoren die de een na de ander staan ​​- 2 m;
 • bij het uitvoeren van creatief werk of het vereisen van verhoogde aandacht, moeten plaatsen van elkaar worden gescheiden door scheidingswanden tot 2 m hoog.

De term 'werkplek van de werknemer' omvat geen meubels of looppaden - dit is extra ruimte die moet worden geoptimaliseerd. Dubbelzijdige tabellen voor twee werknemers nemen veel minder ruimte in beslag dan twee afzonderlijke. Kasten en schappen vervangen meerdere schappen, waardoor bruikbare ruimte wordt bespaard.

    

Afhankelijk van de specifieke kenmerken van het werk, bevinden de computer en de telefoon zich op elk bureau en op de printer, fax en kopieermachine - op een prominente plaats, maar voor gebruik door het hele apparaat. Lawaaierige apparaten moeten zich in de buurt van geluidsabsorberende panelen bevinden. Serverapparatuur is beter geplaatst in een aparte technische ruimte. Papieren documenten worden opgeslagen in het archief - het kan een kleine kluis of een hele kamer zijn. In afzonderlijke kantoren kan worden gevestigd accounting, receptie, personeelsafdeling, het hoofd van het bedrijf. Voor elk van de lokalen voorziet in een bepaald meubilair - werktafels met stoelen, kledingkasten en documentatie, computers, kantoorapparatuur.

Hoofdkantoor

Het management zit bijna altijd in een apart kantoor - het is stil, comfortabel, mooi, er is voldoende privacy voor serieus werk. Meestal is dit een kamer met een oppervlakte van 10-15 vierkante meter, maximaal vier personen kunnen tegelijkertijd werken. Het interieur weerspiegelt de activiteiten van het bedrijf, is ingericht met elementen van de huisstijl. Het bureau heeft de voorkeur boven een grote met veel laden, bij voorkeur met afgeronde hoeken, zodat de sfeer niet te strikt lijkt. Soms is het hoofdkantoor omheind met alleen een hoge glazen scheidingswand met eenzijdige zichtbaarheid zodat het gemakkelijk is om de ondergeschikten te observeren.


    

Vergaderzaal

In een aparte, vaak afgesloten ruimte is er een vergaderruimte of een conferentieruimte. Verplicht kenmerk hier is een grote tabel. Het kan T-vormig, rechthoekig zijn - dan staat de regisseur tegenover alles. Voor onderhandelingen met gelijke partners bevelen psychologen rond of ovaal aan, omdat dit formulier het toestaat om niemand afzonderlijk te selecteren. Luxe gestoffeerde meubels zullen ook de stevigheid van het bedrijf benadrukken. Noodzakelijke attribuut van de conferentieruimte is de intercom, bij voorkeur ingebed, multimedia-apparaten.


    

Rust kamer

Recreatiegebieden kunnen zich op een aparte plaats in de gemeenschappelijke ruimte of in een aparte ruimte bevinden. Medewerkers moeten kunnen ontspannen tijdens de lunch en andere pauzes.

In de rustruimtes zou moeten zijn:

 • banken;
 • stoelen;
 • tafel om te eten;
 • koffietafels.

Dit ziet er allemaal uit als een strikte omgeving of een 'zakelijke puinhoop', er kunnen kamerplanten, decoratieve fonteinen en bordspellen zijn. Verlichting moet zacht en ontspannend zijn. Geluidsisolatie van de kamer is ook wenselijk.

    

De belangrijkste stijlen van kantoorinterieur

Er zijn verschillende architecturale stijlen van kantoorplanning:

 1. zolder - komt uit New York 40s, als een economische optie. Klassieke loft-kantoren bevinden zich in het voormalige gebouw van fabrieken en fabrieken. Dit zijn enorme kamers met een minimum aan scheidingswanden, panoramische ramen, hoge plafonds, bakstenen of bakstenen muren, vloerplaten van beton of beton. Technische systemen zijn niet verborgen, maar onderstreept, ingericht;
 2. modern - licht, elegant, origineel. Het heeft veel glas, er zijn gesmede objecten, metalen planken, pastelkleuren en contrasterende zwarte en grijze elementen;
 3. modern - functioneel, praktisch, overwegend open ruimte met een vriendelijke sfeer, uitstekende communicatie tussen medewerkers van verschillende afdelingen. Veel aandacht wordt besteed aan een goede zonering, mobiliteit, ergonomie. De functies - een overvloed aan licht, eenvoudige vormen, de nieuwste afwerkingsmaterialen;
 4. klassiek - conservatief, omvangrijk, respectabel. Het gebied van dergelijke projecten wordt gemeten in duizenden vierkante meters. Onmisbare attributen - "status" -materialen: marmer, natuurlijk hout, gebeeldhouwde panelen, graniet en ga zo maar door. Er zijn veel kantoren en vergaderzalen, hightech apparatuur, moderne inrichting.


    

Kantoormeubilair kiezen

Meubilair voor het moderne kantoor heeft de voorkeur ergonomisch, mobiel - dan, indien nodig, zal het gemakkelijk zijn om de lay-out te veranderen. Desktops kunnen rechthoekig, L-vormig, U-vormig, X-vormig, asymmetrisch zijn. Voor teamwerk is een ronde of ovale tafel handig. Bureaustoelen, stoelen moeten geschikt zijn voor vele uren werk in hen. De receptie vereist ook speciaal meubilair - receptie met veel planken en laden. Banken voor de ontspanningsruimte worden geselecteerd rekening houdend met het feit hoeveel mensen geacht worden te rusten op hetzelfde moment.

In het kantoor van de chef heeft het meubilair hoge kwaliteit en hoge kwaliteit nodig, waardoor het de strekking en ernst van de activiteiten van het bedrijf creëert. Een nuttig element zijn de briefingconsoles - ze helpen om snel de configuratie van de tafel te veranderen en het gebied uit te breiden. Vaak gebruikte duimen voor documentatie. Extra items zijn onder meer planken, hangers, schermen. Veel meubelbedrijven verkopen interieurartikelen onmiddellijk in sets: "voor het kantoor van de chef", "meubilair voor de vergaderruimte", enz.

    

Verlichting - wat het zou moeten zijn

Het verlichtingsniveau in het kantoorgebouw zou voldoende moeten zijn voor het normale werk van elke medewerker - voor elke specialiteit wordt het afzonderlijk vastgelegd in de reguleringsdocumenten. Bij voorkeur meerlagige verlichting: het totale en individuele van elke werkplek, vooral in de herfst en winter, wanneer er niet voldoende daglicht is. De maximale hoeveelheid licht is vereist voor het werken op een computer, tekenen, lezen. In de wachtkamer voor klanten zijn de gangen veel kleiner. Warm licht ontspant, verkoudheid - houdt spanning.

Intelligent gestuurde LED-lampjes hebben de voorkeur.

Materialen en methoden voor afwerking

De binneninrichting van elk kantoor wordt aanbevolen om minimaal te gebruiken, zonder de ruimte te vervuilen. Huisstijl moet als eerste worden beschouwd. Voor de decoratie van scheidingswanden met gebrandschilderd glas of gipsplaat, voor de muren - schilderijen, klokken, kunstmatige en natuurlijke planten op de planken. Plafond- en tafellampen kunnen ook een element van decor zijn en benadrukken de huisstijl. De vloer is bij voorkeur niet glad en duurzaam - verschillende soorten tegels, laminaat, vloeren, dik linoleum met het originele patroon, tapijt. Het plafond moet geluidsisolatie, voorkeurseistraling, verlaagde plafonds, verbergingsvoorzieningen, ventilatie bieden. Kijk goed glas. Voor raamdecoratie met behulp van jaloezieën, jaloezieën, gordijnen. Trappen moeten comfortabel zijn voor een rustige klim en afdaling, niet erg steil, met dezelfde inrichting als de rest van de kamer.

    

Bij het verbeteren van het kantoor moet u rekening houden met de reikwijdte van het bedrijf, het type organisatie van werkprocessen. Het is beter om het interieurontwerpproject over te dragen aan ervaren specialisten in de reparatie van kantoorgebouwen en -kasten - u kunt het alleen met uw eigen handen ontwikkelen als u over bepaalde vaardigheden beschikt. Ontwerpers zullen adviseren over het plaatsen van werkplekken, ontspanningsruimten, om de beste resultaten te bereiken. Met behulp van de nieuwste computertechnologie zal een professionele ontwerper het mooiste kantoor in 3D weergeven, rekening houdend met de wensen van de klant.

Bekijk de video: Interieurontwerp & realisatie kantoor KNMT (December 2019).

Loading...

Laat Een Reactie Achter