Wanddecoratie van stof: 4 manieren om te versieren

Stijlvolle en ongewone muurdecoratiestoffen - een geweldige manier om een ​​speciale sfeer te creëren in de woonkamers van het huis. Met deze afwerkingsoptie kunt u elke ontwerpschil overbrengen, op laten vallen en zo comfortabel mogelijk leven. Het werk aan het verfraaien van wanden met stoffen moet beginnen met de keuze van materialen. Dit is van toepassing op het type en de kwaliteit van schilderijen, hun kleuren. Een geschikt kleurenbereik, de aanwezigheid van patronen of hun afwezigheid zullen de mogelijkheid van complete of gedeeltelijke wijzigingen aan het interieur beïnvloeden. U moet ook de informatie over de bevestigingsmethoden zorgvuldig bestuderen en de informatie kiezen die de eigenaren met hun eigen handen kunnen doen. Overweeg het advies en de instructies van experts in de keuze van stoffen, hun fixatie, de regels voor latere zorg en je kunt eenvoudig je appartement transformeren en het uniek maken.

De geschiedenis van het ontwerp van de muren met een doek

Het gebruik van stoffen voor het decoreren van muren dateert uit het oude Rome. Ambachtslieden maakten luxe doeken van wol, vlas en schilderden ze met patronen. Het wijdverspreide gebruik van dergelijke materialen is ontstaan ​​in de twaalfde eeuw en in West-Europa. De zogenaamde wandtapijten waren geweven tapijten die de muren volledig bedekten. Natuurlijk konden alleen vertegenwoordigers van de adel zulke luxe bieden. Het hoofddomein van dergelijke stoffen werd bijbelse motieven. Later (rond de 15e eeuw) in Parijs creëerden ze een absoluut nieuwe heldere uitstraling van 'milfleur'-doeken. Hun belangrijkste kenmerk was de selectie in het midden van een held, plot, dier. De achtergrond van dergelijke stoffen was donker en rond het geweven thematische centrum waren er meer talrijke kleine bloemen en bladeren. En in 1633 creëerden de gebroeders Gobelins een grote fabriek voor de productie van dergelijke stoffen voor het versieren van huizen. Bekende schilderijen van vandaag: ze zijn ons bekend onder de naam wandtapijten. Hun wijdverspreide gebruik hield op na het verschijnen van papierbehang in de 18e eeuw.


    

Voor- en nadelen

Het belangrijkste voordeel van de stoffen wanddecoratie is de creatie van een speciale, huiselijke sfeer: zelfs de houten decoratie kan het interieur niet veel verbeteren. De andere voordelen van het verfraaien van wanden met stoffen zijn onder andere:

 • de mogelijkheid om een ​​gemeenschappelijke compositie van afwerkingen en identieke bekleding van gestoffeerde meubels te creëren;
 • milieuvriendelijkheid van de meeste materialen;
 • verhoogde geluidsisolatie van muren;
 • hoge weerstand van weefsels tegen mechanische schade;
 • behoud van goede damppermeabiliteit van de wanden;
 • snelle installatie zonder verbindingen (of slechts 1-2 voegen op een lange muur);
 • de mogelijkheid van extra onopvallende geluidsisolatie en isolatie (hoewel niet haalbaar met alle soorten bevestigingsweefsels).

Wat betreft de nadelen van een dergelijke decoratie, is het de moeite waard om te onthouden: de stof zal stof verzamelen, dus het zal regelmatig moeten worden schoongemaakt. Doeken in zonnige kamers kunnen snel uitbranden. De kosten van het materiaal zelf (zelfs wanneer je de stof met je eigen handen bevestigt) is behoorlijk hoog en het bevestigen van de stof bij de elektropunten is een nogal moeilijke klus.

    

Materiaalkeuze

De beste oplossing voor het verfraaien van wanden in de woonkamer met een doek is een selectie speciale doeken die speciaal zijn ontworpen voor bevestiging als afwerking. Ze zijn volkomen veilig (geverfd met onschadelijke verf), houden hun helderheid lang goed, maar ze zijn erg duur. De goedkope opties omvatten meubelstoffen (jacquard, wandtapijten). Dichte weefdoeken bieden gemak en handhaven de integriteit. Zulke stoffen branden langzaam uit. Een bijkomend voordeel is het creëren van goede geluidsisolatie in de kamers. Het is aanvaardbaar om natuurlijke weefsels te gebruiken met minder dichte weefsels en dienovereenkomstig minder slijtvast (vlas, katoen en sisal in zuivere vorm of met een klein percentage viscose). Het gebruik van dergelijke materialen stelt u in staat een speciaal comfort te creëren en garandeert een milieuvriendelijke interieurdecoratie. Het minst vaak gebruikt voor binnenhuisinrichting zijn lichte en doorschijnende stoffen (taffeta, batis). Ze zijn geschikt voor het versieren van individuele delen van de muren.


    

Manieren om weefsel te bevestigen

Bij het kiezen van een montagemethode moet rekening worden gehouden met de complexiteit van het werk. Als het gemakkelijk is voor iedereen om de muur te lijmen en de stof tot een sterk frame te rekken, dan is het bijna onmogelijk om een ​​nette draperie of bekleding met je eigen handen te maken. Bovendien, op een van de manieren om doeken te bevestigen, heb je 1-2 assistent nodig. Het op de juiste manier egaliseren of optillen van de stof is alleen mogelijk wanneer een klein gedeelte van de muur wordt afgewerkt. Voor het ontwerp van de hele kamer zal een paar handen gewoon niet genoeg zijn. Let ook op de moeilijkheidsgraad van de voorbereiding op het werk: bij sommige methoden is een perfecte uitlijning van de muur vereist. Anders zal het onmogelijk zijn om een ​​goede pasvorm van de stof te bereiken.

Indien nodig, aanvullende isolatie en geluidsisolatie van de kamer, kies deze bevestigingsmethode, waarbij hulpmaterialen onder de stof kunnen worden geplaatst.

    

Stretchstof

Om de stof op de muur te rekken, heb je nodig: rails (genageld rond de rand van de muur), kleine nagels of een meubelnietmachine (om het canvas te bevestigen), een stuk stof (de maat wordt bepaald door de grootte van de muur + 3-4 cm aan alle randen voor bevestiging) pluggen. De procedure is als volgt:

 1. Onder de gemarkeerde locaties van de rails rond de omtrek van de muur. Ze moeten strikt evenwijdig aan het oppervlak van het canvas zijn, niet te strak aangedraaid.
 2. De stof is netjes bijgesneden (het moet een perfecte rechthoek of vierkant maken).
 3. Reiki worden met deuvels aan de muur bevestigd.
 4. De stof is tweemaal aan de bovenkant 1,5-2 cm gedraaid. Vervolgens wordt het gekanteld met kleine anjers of meubelklemmen op de bovenste rail.
 5. De stof wordt uitgerekt tot de onderlat, de omslagen worden ook aan de onderkant gemaakt en het web wordt gefixeerd. Soortgelijke montage wordt aan de zijkanten uitgevoerd.

Onder de gespannen stof kunt u een laag geluidsisolatie of isolatie aanbrengen. Ze zijn direct aan de muur bevestigd.

    

Lijmen van stof

De volgende gereedschappen en materialen zijn nodig om de stof te lijmen: een stuk stof om te versieren (2 inkepingen kunnen worden gebruikt voor een lange muur), stopverf, een spatel, papier, behanglijm, fijn schuurpapier, meubellijm, ijzer, kleine spijkers en latten. Werken aan lijmen wordt uitgevoerd volgens het volgende schema:

 1. Het weefsel wordt gecontroleerd op vervorming: een klein stukje ervan moet worden bevochtigd en gedroogd. Als het kleiner is geworden, is het geselecteerde segment volledig gedrenkt, gedroogd en gladgemaakt. Dit zal in de toekomst weefselkrimp voorkomen.
 2. De muur wordt gereinigd met een spatel en, indien nodig, geëgaliseerd met een stopverf. Lijm wordt op de muur aangebracht voor papierbehang en papier wordt gelijmd, dat na drogen wordt ingewreven met schuurpapier. Als er loopvlakvlekken op de muur zijn, moet u deze gebieden behandelen met nitrolak.
 3. De muur is bedekt met meubellak, de gestrekte stof is van boven naar beneden zachtjes verlijmd (werk voor twee personen), geëgaliseerd, bewerkt met een strijkijzer om de lijm in te stellen. Bovendien kan het met latten en spijkers op de top worden gedrukt voor de meest nauwkeurige fixatie. Ze kunnen na 6-12 uur worden verwijderd. Overtollige stof wordt bijgesneden, randen worden met lijm verwerkt.
 4. Na 3 dagen, als er hobbels zijn, moet je ze doorboren en opnieuw lopen met een strijkijzer. Boven en onder kunt u plinten, baguettes installeren.


    

draperie

Voor een goede drapering van de muur met uw eigen handen heeft u nodig: schroeven, een lat (lengte gelijk aan de lengte van de muur), een stuk stof (2-3 keer langer dan de lengte van de muur en 10-15 cm langer dan de hoogte), kleine anjers, bouwniveau. Het werk aan het bevestigen van het canvas wordt als volgt uitgevoerd:

 1. Aan de bovenkant bevindt zich de locatie van de lamellen onder het niveau. De muur is vrij van puin en stof: het oppervlak hoeft niet waterpas te worden gemaakt.
 2. De stof van 3-4 cm wordt links onder de rail gestoken en erop bevestigd met de eerste spijker vanaf de onderkant. In dit geval moet het canvas een ruimte hebben van 5-7 cm vanaf de bovenkant.Na 10-15 cm wordt langs de lengte van de snede een vouw gevormd, deze wordt vastgezet onder de lat (vanaf de achterkant) met een stijl. Soortgelijk werk wordt gedaan tot het einde van de snede. Aan de rechterkant is de rand ook onder de onderkant van de rail weggestopt en gefixeerd.
 3. De hark met het getypte doek wordt bevestigd volgens de vastgestelde markering. Bevestiging wordt uitgevoerd met schroeven van de voorkant (dat wil zeggen, de spijkerkoppen bevinden zich aan de zijkant van de muur). In het onderste deel wordt de stof 2 keer getwist en netjes gegrepen of, volgens een vergelijkbaar schema, op een andere rail bevestigd.

Bij gebruik van de lamellen aan de onderkant is het zeer moeilijk te weerstaan, zodat een vloeiende golf valt en er geen vervorming is. Daarom is de beste oplossing om het web alleen op de bovenste plaat te bevestigen.

    

stoffering

Stoffering verwijst naar de meest tijdrovende en complexe methoden voor het decoreren van muren. Voor het werk hebt u nodig: een stuk stof (lengte en breedte van de muur + 10 cm voorraad aan alle zijden), latten voor het frame, deuvels, kleine nopjes, plamuurmes, stopverf, meubellijm en lijm voor zwaar behang, ijzer, dikke isolatie, bouwniveau. Voor het bekleden van de muur onder de wagenbevestiging moet je het volgende doen:

 1. Om de muur schoon te maken met een spatel en stopverf het oppervlak waterpas.
 2. Maak een tekening voor het gewenste patroon van bekleding (met vierkanten of ruiten). Markeer de locatie van de rails onder het niveau en bevestig deze rails aan de muur met deuvels (zonder het frame, zal het voltooide decor een klein volume hebben en zal al het luxe uiterlijk verloren gaan).
 3. Een vergelijkbare tekening (net zoals de lamellen zijn geplaatst!) Om gaten te tekenen op het Whatman-papier en op de kruising van de rails. Gebruik een spatie als een sjabloon en breng deze punten over naar de stof.
 4. Plak op de bovenkant van het rekframe dikke isolatie voor lijm voor zwaar behang.
 5. Bovenop de muur boven het rekframe (1-2 cm boven), lijm de stof met meubellijm en loop met een strijkijzer, neem ze bovendien op met anjers (dan kunnen ze worden verwijderd). Rek het canvas op de grond en beweeg zachtjes van boven naar beneden om het materiaal op de eerder genoemde punten te spijkeren. Elk punt moet dus duidelijk samenvallen met het snijpunt van het rekframe op de muur.


    

Stilistische richtingen

Om het oorspronkelijke ontwerp van ruimtes uit te voeren, kan het gebruik van stoffen doeken in volledig verschillende stijlen zijn. Hoogtepunt is het gebruik van textielmaterialen in plaats van conventioneel behang. Stoffen bekleding in de volgende richtingen ziet er passend en mooi uit:

 • Art Deco: voor de richting wordt het aanbevolen om contrasterende doeken te selecteren met grote herhalende patronen;
 • modern: materialen met abstracties, felle repetitieve patronen of speciale modellen met één groot patroon (vergelijkbaar met achtergronden) zijn geschikt om in deze richting te worden gestileerd;
 • stedelijk: voor de stijl zijn de overheersende monochrome stoffen met een lichte, donkere kleur (of modellen met onopvallende patronen);
 • ethnostyle: geschikt voor de richting van de stof met zigzagpatronen in verschillende kleuren;
 • stijl van de jaren 50: heldere stoffen met zich herhalende vloeiende patronen vullen de richting perfect aan;
 • Oosters: voor een stijl geschikte materialen in een donkere kleur met gouden of zilveren patronen;
 • klassiek: een geweldige oplossing zou de keuze zijn van doeken met een donkere achtergrond en in het oog springende, zich herhalende patronen, strepen.


    

Wanddecoratie in de woonkamer

In een ruime kamer om de muren te versieren met stoffen kunnen verschillende manieren zijn. De meest voordelige ontwerpopties omvatten:

 • stoffen decoratie voor alle wanden van de woonkamer;

Je kunt de doeken of hun spanning voor elk oppervlak vasthouden. In dit geval is het toegestaan ​​om twee materialen van dezelfde kleur met verschillende patronen te gebruiken (versier bijvoorbeeld een paar muren met stroken stof, de rest met een doek met sierlijke patronen).

 • de toewijzing van recreatiegebieden;

Achter de bank en een paar stoelen ontworpen om te ontspannen met vrienden en familie vrije tijd, kunt u een op de helderheid en verzadiging van de stof plaatsen (niet in strijd met de stijl en de algehele kleurenschema). Ongewone decoratie geeft de kamer een originele uitstraling en zal de eigenaars niet van de rest afleiden.

 • stilering van de muur, gelegen tegenover het recreatiegebied.

Met dit ontwerp kunt u de muur selecteren voor de bank en stoelen. Voor decoratie wordt het aangeraden om stoffen te selecteren met gedimde kleuren en onopvallende patronen of helemaal geen patronen.

    

Wanddecoratie in de slaapkamer

Door de ongebruikelijke decoratie van de stoffen afwerking van de slaapkamer kunt u de originaliteit en het comfort benadrukken. De beste opties voor het gebruik van textiel in de woonkamer zijn:

 • het bed van het hoofd markeren;

Hier is het gebruikelijke steken van de stof of het volledige laken van de muur toegestaan. Het zal ongebruikelijk zijn niet naar de volledige decoratie van het oppervlak te kijken, maar naar de selectie van een rechthoekige zone achter het hoofdeinde (hoewel de stof enigszins aan de zijkant van het hoofdeinde moet uitsteken). Je kunt een stijlvolle nis maken met een lichte binnenzijde die wordt vastgelijmd met stof.

 • toewijzing van een slaapbed;

In deze uitvoeringsvorm kunt u een paar stroken stof op de zijkanten van het bed leggen (bijvoorbeeld achter de nachtkastjes). Het ziet er ook goed uit en plakt, spijkert doeken op twee muren, in de buurt waarvan het bed zich bevindt (dat wil zeggen, achter het hoofdeinde en links of rechts van het bed).

 • aandacht vestigend op de ingang of de muur tegenover het bed.

Het zorgt voor een speciaal comfort en helpt de eigenaars elke ochtend in een goed humeur te beginnen.

Onderhoudsinstructies

Het reinigen van textielafwerkingen moet noodzakelijkerwijs droog zijn. Elke bevochtiging van het oppervlak kan vlekken en strepen veroorzaken. Daarom, om geaccumuleerd stof voorzichtig te verwijderen, moet u een stofzuiger gebruiken. U moet een speciaal mondstuk kopen (met een zachte coating) om meubels en verschillende textielcoatings te reinigen. Het zal ook helpen om de oorspronkelijke staat van de afwerking van de stof te behouden volgens deze aanbevelingen:

 1. Denk er bij het installeren van de airconditioner aan dat de stofdeeltjes die door de stroom worden meegevoerd op het oppervlak van de doeken zullen vallen. Daarom wordt het niet aanbevolen om de airconditioner voor de stoffen muur te hangen of in een kamer met muren die volledig met stof zijn versierd.
 2. In zonnige kamers moet het verbranden van de stof worden voorkomen. Daarom moet de afwerking onmiddellijk op de muren worden geplaatst, waar de zonnestralen niet vallen, of de ramen sluiten met dikke gordijnen in de periode dat de zon de kamer binnendringt.
 3. In kamers met stoffen bekleding moet u een lage luchtvochtigheid handhaven. Indien nodig wordt de installatie van een droogmiddel aanbevolen.


    

Textiel behang als alternatief voor textielafwerking

Een goed alternatief voor het lijmen of opvullen van textiel op de wanden kan textielbehang zijn. In hun uiterlijk lijken ze enigszins op gewone stoffen, maar ze worden geproduceerd volgens een speciale technologie: door een baan of individuele lagen vezels op de basis te lijmen. De basis van materialen kan papier of niet-geweven zijn. De eerste optie heeft een betaalbare prijs, maar de duur van het behoud van het oorspronkelijke uiterlijk van een dergelijke afwerking is nogal twijfelachtig: een zwaar canvas kan vele jaren meegaan of al snel beginnen af ​​te pellen. Textiel behang op non-woven basis heeft een hogere prijs, maar ook langer aanhoudend. Voor extra bescherming kan dit type afwerking worden bedekt met een kleurloze vernis of polymeerfilm. Dit zorgt voor minimale schade aan materialen en hun langzame burn-out in de zon. Maar je hoeft alleen maar textielachtergronden op een perfect vlakke muur te plakken. Ondanks de mogelijkheid om onregelmatigheden met structurele afwerking te verbergen, zal de aanwezigheid van druppels leiden tot snel afpellen van het materiaal.


    

conclusie

De juiste selectie van stof in samenstelling, kwaliteit en kleur is een garantie voor de originele decoratie van de muren in het huis. Het is waar dat dergelijke materialen alleen in woon- en woonkamers mogen worden gebruikt: in de keuken of in de hal zullen ze aanzienlijke negatieve gevolgen ondervinden en zullen ze snel hun aantrekkingskracht verliezen. Naast de selectie van geschikte stoffen, raden wij u aan om speciale aandacht te besteden aan de beschikbare opties voor het bevestigen van stoffen. De meeste van hen kunnen worden gedaan zonder de vaardigheden om reparaties uit te voeren. Maar zeker moet elke bevestigingsmethode worden uitgevoerd met strikte inachtneming van de procedure voor het voorbereiden van stoffen en de muur zelf. Verwaarloos de tips over de kenmerken van de fixatie niet, controleer de doeken op vervorming. Na het advies van experts kunt u eenvoudig en eenvoudig het appartement stylen en een chique ontwerp van ingerichte kamers krijgen.

Bekijk de video: Zelf een foto op hout maken (Januari- 2020).

Laat Een Reactie Achter