Gordijnen in de klassieke stijl: kenmerken, typen, ontwerpkeuzes en kleuren, 80 foto's

Ondanks het feit dat modetrends veranderen, blijven gordijnen in klassieke stijl ongeacht de tijd populair. In het klassieke interieur spelen textiel en zijn adel een speciale rol. Portières en bekledingen, gewichtloze tule en kousenbanden vormen de luxe van de klassiekers, die de ruimte vullen met comfort en grandeur.

Regels en aanbevelingen voor selectie

Klassieke gordijnen zijn niet alleen relevant in een modern interieur, maar ook in de klassieke stijl, maar er zijn nog andere functies waarmee u rekening moet houden bij het kiezen ervan.

 1. Het is noodzakelijk om de breedte van de gordijnen te selecteren voor de grootte van een bepaald venster, anders ziet het er misschien buitenproportioneel uit.
 2. Overvloedige vouwen en borstels zien er goed uit op de brede en hoge ramen van de hal.
 3. Donkere en diepe tinten van bordeaux, groen en blauw zijn alleen geschikt in ruime kamers, voor kleine woonkamers en slaapkamers, klassieke gordijnen met tule en een kleine gordijnkast.
 4. Verfijning schuilt in de juiste materiaalkeuze. De klassieke stijl accepteert geen synthetische stoffen, nobele stoffen zijn toegestaan: fluweel, zijde, satijn.

Tekenen van klassieke gordijnen zijn de aanwezigheid van tule, schuifgordijnen met of zonder kleefstof, dik materiaal van de stof, lange doeken, elegantie van vouwen.

In moderne klassiekers is een combinatie van texturen en gordijnen toegestaan, wat de algehele look van het interieur niet schaadt. Klassieke gordijnen kunnen bijvoorbeeld worden gecombineerd met romeinse of rolgordijnen en luchtige tule met jaloezieën.

Soorten gordijnen

Tegenwoordig biedt de gordijnmarkt een breed scala aan raamdecoratiemogelijkheden, die moderne ontwerpers met succes hebben gebruikt om een ​​uniek interieur te creëren.

 • Klassieke Romeinse jaloezieën zijn een stof die, met behulp van een openingssysteem, parallelle plooien vormt. Kan zowel aan het raam als aan de raamopening worden bevestigd. Ze zien er esthetisch mooi uit, geschikt voor een kleine kamer, gemakkelijk schoon te maken.

 • Klassieke lange gordijnen kunnen op de grond vallen of een beetje reiken. Gordijnen worden aan de zijkanten geassembleerd met behulp van decoratieve snaren en aangevuld met een lichtgordijn dat enigszins in de golven is verzameld. Zulke gordijnen zien er luxe uit door het materiaal, maar vereisen ook speciale zorg.

De foto toont een voorbeeld van een slaapkamer in klassieke stijl, waar de gordijnen naar beneden vallen vanuit de nis, waardoor het raam visueel groter wordt.

 • Franse gordijnen creëren een sfeer van theater en feest vanwege doorschijnende golven op hoge en brede ramen. Vaste Franse gordijnen kunnen worden gebruikt als tule naast gordijnen, en een gordijn met een hefmechanisme kan worden samengebouwd tot een lambrequin.

 • Lambrequin kan de ruimte boven het raam versieren, waardoor het visueel hoger wordt. Lambrequin is niet in hoogte verstelbaar, het kan hard of zacht zijn, dezelfde kleur hebben als de gordijnen, of een contrasterend accent worden.

Op de foto staat een voorbeeld van een woonkamer met een stijve lambrekijn, waarin een kroonlijst is verborgen, wat een esthetisch complete indruk geeft.

De keuze van design- en kleurgordijnen

Het is belangrijk om niet alleen het materiaal en uiterlijk van de gordijnen te kiezen, maar ook een kleur die de ruimte visueel kan vergroten, een antwoord kan vinden in de decorelementen en eenvoudig de perceptie van de ruimte kan veranderen.

U kunt kiezen voor gordijnen met een helder accent, maar een vergelijkbaar patroon met behang of hetzelfde patroon als bij gestoffeerde meubels. Ook kunnen de gordijnen in kleur worden gecombineerd met gestoffeerd meubilair of met wanden. Een win-winsituatie is het ophalen van gordijnen in klassieke stijl die overeenkomen met de kleur van het keukenfront, een groot woonkamerentapijt of sprei in de slaapkamer.

Lichte tinten vergroten de ruimte, diepe warme tinten verminderen het, hiermee moet rekening worden gehouden bij het kiezen van gordijnen in een kleine ruimte.

In de klassieke stijl, zullen witte en crème, beige kleuren, die kunnen worden gevarieerd met een bruine kousenband of lichte franjes, franjes, kwastjes, altijd geschikt zijn.

Om u op het venster te kunnen concentreren, kunt u gordijnen kiezen in een brede strook, waar 2 of 3 kleuren naadloos overvloeien.

Effen gordijnen passen op het behang met een patroon of patroon, in dit geval wordt het interieur niet overbelast. Als de achtergrond gewoon is of een lichte textuur heeft, kunt u gordijnen met patronen of ornamenten kiezen die overeenkomen met de kleur van de achtergrond. Gordijnen in klassieke stijl met een afbeelding zijn geschikt in de kinderkamer.

De materiaalkeuze, eigenschappen van stoffen

Gordijnen in de klassieke stijl zijn opmerkelijk voor de adel van de stof, die ruim vertegenwoordigd is en een beproefde reputatie heeft.

 • Zijde heeft een hoge sterkte, strekt zich goed uit, laat de zonnestralen niet door, schittert prachtig in het licht en valt goed in.

 • Taffeta heeft een hoge dichtheid, valt in brede plooien, stoot vocht af en dient lange tijd met de juiste zorg.

 • Satijn - zijde duurzaam materiaal met een karakteristieke glans. Droogt snel, verzamelt geen statische elektriciteit. Het is belangrijk om de stof niet te droog te maken en op een lage temperatuur te wassen.

Op de foto is er een voorbeeld van een raamontwerp in een klassieke stijl, waarbij de gordijnen en lambrekijn van hetzelfde materiaal zijn gemaakt en de inzetstukken met een bloemmotief er als een licht decor uitzien.

 • Brocade is een op zijde gebaseerde stof met een geborduurd Lurex-patroon. Verschilt in gewicht, dichtheid. Moeilijk spul, hard gerimpeld.

 • Fluweelachtig materiaal met een kleine stapel zijden vezels. Het absorbeert vocht, heeft een hoge levensduur, trekt geen stof aan, valt goed in, houdt warmte vast en laat lucht door.

De foto is een voorbeeld van hoe fluwelen gordijnen er gemakkelijk uit kunnen zien ten koste van de kleur en tegelijkertijd te beschermen tegen de zon.

 • Jacquard stof verschilt in een groot patroon, dichtheid, weerstand tegen slijtage, goed houdt de kleur, niet lang meegaat. Het wordt gewist bij een lage temperatuur, het is onmogelijk om uit te wringen.

 • Chenillo-stof heeft een hoge slijtvastheid, voelt aangenaam aan, behoudt de kleur goed, valt gemakkelijk in, wordt gepresenteerd in een ruime keuze aan samenstelling, kleur en patroon.

Typen klassieke dakranden en bevestigingen voor hen

Een belangrijke rol wordt niet alleen gespeeld door het materiaal, maar ook door het uiterlijk van de dakrand, evenals de kracht van de bevestiging van gordijnen.

 • Stokbroodkroonlijsten zijn het best geschikt voor klassieke stijl. Bevestigingsmiddelen zijn niet zichtbaar achter de bar, waardoor het venster er compleet uitziet. Stokbrood kan van plastic zijn met imitatie van smeden of hout, plat of met schroefdraad.

 • Buisvormige kroonlijsten zijn single-level en two-level, versierd aan de randen met tips en gemaakt naar een specifieke grootte.

De foto toont het interieur met een houten buisvormige kroonlijst, waarop doorschijnende gordijnen met bloemenprint en kousenbanden worden geplaatst. Hier is een klassieker in eenvoud en elegantie.

 • Profiellijsten zijn handig bij het versieren van een erker of hoeken. Gemonteerd aan de muur en aan het plafond. Gemaakt van aluminiumprofiel.

 • Gesmede kroonlijst zal de aandacht trekken, dus gordijnen moeten eenvoudig zijn. Deze kroonlijst is geschikt voor zware stoffen. De beste manier om te bevestigen zijn de ogen en ringen.

 • Houten dakranden kunnen plafond, wand, buis en stokbrood zijn. De natuurlijke schaduw van een boom past in een klassiek interieur van elke kamer.

De foto toont een houten stokbrood in het ontwerp van een klassieke stijl, waaruit gewichtloze tule en gladde gordijnen van een pasteltint vallen.

De gordijnen kunnen op verschillende manieren aan de dakrand worden bevestigd, op basis van het gewicht van de stof en de stijl van de kamer.

 • De sluiting op de doorvoertules is geschikt voor de moderne klassieke stijl. Deze bevestigingsmethode, waarbij de ringen in de gordijnstof worden genaaid, is meer geschikt voor gordijnen.

 • Bij bevestiging op ringen wordt de stof op de haken bevestigd en worden de ringen op een buisvormige kroonlijst geregen.

 • Klassieke gordijnen op banden zien er origineel en divers uit door de verschillende manier van binden (bogen en verschillende soorten knopen). Bovendien kan de kleur van de snaren afwijken van de kleur van de gordijnen.

 • Stoffen loops, evenals doorvoertules, zijn geregen op een kroonlijst. De breedte van de lussen en hun aantal is afhankelijk van het gewicht van de gordijnen. Lussen kunnen op clips zijn, in de vorm van vlechten of op het canvas worden genaaid.

 • Het gordijn verbergt de bovenkant van de dakrand vanwege de hoge kraag. Deze steun is geschikt voor nisvensters, buisvormige kroonlijst, voor gordijnen, cafés. Als u beweegt, hoort u een licht geritsel van de stof en niet het geluid van ringen op de dakrand.

 • De gordijnen op de vlecht zien er eenvoudig en elegant uit vanwege de vaak kleine vouwen, die worden gevormd door de veters aan te spannen tot de gewenste limiet. Voor weelderig gordijnstof moet je 2 keer zo groot zijn als het raam.

Decoratieve accessoires

De schoonheid van de klassieke stijl ligt in de luxe en overvloed van rijkdom, die details brengen. Gordijnen zijn versierd met functionele accessoires, zoals:

 • Houders van hout of metaal, die aan de muur zijn bevestigd, hebben de vorm van draperieën en versieren de gordijnen. Ook kunnen houders op magneten zijn, van stof of tapes.

De foto toont een voorbeeld van drapeergordijnen en bevestiging met houders. Klassieke montagehoogte - drempelniveau.

 • Tacks controle lichtniveaus die gemakkelijk te gebruiken zijn en vaak kunnen worden gewijzigd. Ze komen in de vorm van haarspeldjes, kralen, stoffen, touwen. Ze verschillen van de houders doordat ze niet aan de muur worden bevestigd.

 • Borstels helpen om de gordijnen de gewenste vorm te geven en vast te houden. Kleine borstels kunnen ook een decoratieve omlijsting of rand van de stof zijn.

 • Lambrequin met talrijke perezhidy geschikt voor raamdecoratie in de woonkamer. Het kan van een ander materiaal en een contrasterende kleur zijn, in welk geval het belangrijk is om de kamer niet te overladen met andere elementen van het decor.

De foto is een voorbeeld van hoe een gordel een decoratie kan zijn, niet alleen voor de woonkamer, maar ook voor de keuken.

 • In de klassieke stijl van franje siert de grensgordijnen. Het kan verschillende lengtes hebben, met kralen, glazen kralen en kralen, met kwasten en weven.

Blader door de kamer

Slaapkamer en kinderkamer

Voor de slaapkamers in een klassieke stijl past de delicate tinten van licht groen, blauw, crème. Het wordt aanbevolen om gordijnen te combineren met tule of vouwgordijnen.

Op de foto worden de kleur en het patroon van de gordijnen gecombineerd met het behang op de accentmuur in de slaapkamer.

Woonkamer

In de woonkamer kun je experimenteren met de kleur van gordijnen en hun vorm. Een zachte lambrequin zal een ruime barokke kamer versieren. Franse gordijnen kunnen dienen als transparante tule met dikke gordijnen.

Op de foto het interieur van de woonkamer in het huis met het tweede licht, waarbij de lichtgordijnen de aandacht niet teveel op zichzelf richten.

keuken

Voor de keuken kunt u lichte gordijnen gebruiken in een klassieke stijl die het zonlicht doorlaten en harmoniseren met de kleur van de headset.

De luxe eetkamer is ingericht met beige of olijfgordijnen en doorzichtige tule.

badkamer

Romeinse, rol- of Franse gordijnen in de klassieke stijl van lichtblauw of wit met een patroon zijn geschikt voor de badkamer.

Bij het kiezen van het type en de kleur van gordijnen in de klassieke stijl, is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de kamer, het niveau van natuurlijke verlichting, decoratieve elementen en goede textielverzorging voor een lange levensduur.

Fotogalerij

Met behulp van gordijnen kun je experimenteren met het interieur van de kamer en de raamopening op een originele manier ontwerpen. Hieronder staan ​​foto-voorbeelden van het gebruik van klassieke gordijnen in het interieur.

Loading...

Laat Een Reactie Achter