Behang voor de badkamer: de voor- en nadelen, types, design, 70 foto's in het interieur

In de badkamer is er een speciaal microklimaat, dat verschilt van andere kamers in hoge luchtvochtigheid, frequente temperatuurveranderingen en het gebrek aan toegang tot daglicht. Kies daarom voor het afwerken van de badkamer vaker voor een tegelafwerking, maar met de juiste keuze zal het behang voor de badkamer de kamer gezellig en stijlvol maken.

De foto heeft een badkamer met donkere muren. Wit plafond, lichte tegels, glas en spiegels verzachten de luxe van zwart behang met een reliëfpatroon.

Voor- en nadelen van het decoreren van de muren met badkamerbehang

voordelen:

 • een grote selectie van patronen, kleuren en texturen van fabrikanten;
 • originaliteit van afwerking, de mogelijkheid om te combineren met andere materialen;
 • Behang kan op zichzelf worden geplakt zonder de betrokkenheid van specialisten;
 • winstgevendheid (bij het kopen van materialen kunt u het aantal gekochte tegels verminderen);
 • gemakkelijk te veranderen bij het veranderen van de stijl van de badkamer;
 • eenvoudige demontage, in tegenstelling tot tegels;
 • mogelijkheid om speciaal behang te kiezen dat bestand is tegen vocht.

Op de foto worden pastelbehang met heldere patronen gecombineerd met decoratieve stenen en de sfeer in een witte badkamer gezet.

De nadelen van het afwerken van het badkamerbehang met de verkeerde selectie:

 • hoge hygroscopiciteit (dampabsorptie en een opgeblazen gevoel);
 • slechte ventilatie kan schimmels veroorzaken;
 • gebruikelijke lijm voor behang na het snel nat worden verliest de eigenschappen, beschermt niet tegen een schimmel.

Op de foto is een badkamer in klassieke stijl bedekt met behang met een ornament. Dit ontwerp is mogelijk met goede ventilatie.

Welk behang kan in de badkamer lijmen?

Vochtbestendig behang voor de badkamer moet overeenkomen met de belangrijkste indicator waaraan aandacht moet worden besteed, het is een lage hygroscopiciteit (het vermogen van het materiaal om geen vocht op te nemen). Vochtbestendig kan worden beschouwd als degene waarop de fabrikant een van de markeringen geeft met het beeld van golven van één tot drie, waar hoe meer golven, hoe hoger de vochtbestendigheid.

Wasbaar badkamerbehang is een van de voordelige muurdecoratiemogelijkheden. Ze worden beschermd door een externe speciale laag, die voorkomt dat vocht de andere lagen binnendringt. Ze zwellen of scrubben niet, zijn bestand tegen veranderingen in vochtigheid, wassen met een vochtige spons en verwijderen vuil van het oppervlak.

Vloeibaar behang in de badkamer wordt aangebracht als gips, op basis van vezels, stoffen, glitter en kleefstofmengsel. Aangezien het vloeibare behangbasiswater, dan na het verharden op de muur zij met acrylvernis moeten worden behandeld (dit zal het behang bewaren en bescherming tegen vochtigheid geven). Ze zijn interessant door de verscheidenheid van het eindresultaat en de mogelijkheid om verschillende texturen te mengen. Het resultaat zal uniek zijn.

Vinylbehang voor de badkamer is een veelgebruikt type bij het kiezen van materialen voor afwerking. De bovenste laag bestaat uit een polymeer dat beschermt tegen stoom, temperatuurveranderingen, diepe lagen en ook bestand is tegen contact met water, wat de levensduur en decoratieve kenmerken niet beïnvloedt.

Hun minus ⎯ hoge kosten, wat wordt gerechtvaardigd door de verwachte kwaliteit. Als u speciale lijm gebruikt, kunt u het fixatieniveau verhogen. Voor de badkamer is het beter om vinyl te kiezen op een non-woven basis, die een extra ondoorzichtige laag heeft.

Zelfklevende achtergronden voor de badkamer zijn gemaakt van een film die water afstoot en geen vocht absorbeert. Ze hebben al een laag lijm aangebracht, dus een extra aankoop van een lijmmengsel is niet nodig.

Op de fotowandversiering zelfklevend behang onder de textuur van natuursteen. Ze bestaan ​​uit een film en zijn niet bang voor vocht, wat belangrijk is voor de badkamer.

Glasvezel is gemaakt van glasvezel en geïmpregneerd met zetmeel. Neem geen vocht op, is duurzaam, milieuvriendelijk en kan tot 25 keer worden geverfd met latexverf, wat een bijzonder voordeel is.

Muurschildering zal de badkamermuur versieren, op voorwaarde dat ze zich niet in de buurt van de doucheruimte bevinden en zijn gemaakt van duurzaam materiaal (ze moeten niet bang zijn voor vocht). Het is het beste om een ​​waterverhaal te kiezen: rivier, aquarium, strand, schepen, zeebodem).

Op de foto wordt de gootsteen beschermd door een glanzend monochroom mozaïek en de vrije muur bootst boomstammen na. Het fotobehang kan worden gevarieerd, zolang het maar wordt gecombineerd met het badkamerconcept.

Selecteer de kleur van de achtergrond

Het gebruik van behang in een vochtige kamer gaat altijd gepaard met een combinatie met gips of tegels, dus het is belangrijk om dit soort afwerkingen correct te combineren in kleur en textuur.

 • Achtergronden in het badkamerontwerp moeten worden gecombineerd met de algehele stijl, uit het kleurenpalet moet je letten op blauwtinten en groen, die het effect van puurheid creëren.
 • In kleine badkamers is het beter om de diepe tinten rood, blauw en zwart te verlaten.
 • Beige en huidtinten zijn geschikt voor een klassieke stijl. Witglazen behang is geschikt voor hightech, voor de Provence met een kleine bloemenprint of verticale strepen.
 • Voor kamers van middelgrote en grote maten, zijn gele en oranje kleuren geschikt voor het toevoegen van energie en licht (in een kleine badkamer kunt u zich beperken tot lichte objecten tegen de achtergrond van pastelmuren).

3D of behang moet de hele muur bezetten, ze mogen planken, pijpen en andere apparatuur niet hinderen. Als de afmetingen dit niet toelaten, laat het dan een kleine afbeelding zijn of een canvas van twee delen.

Waar kan ik behang plakken?

Je kunt de wanden lijmen bij de gootsteen, wasmachine, toilet en muren die ontoegankelijk zijn voor spatten. De muur in de badkamer of douche is beter betegeld met antischimmel lijm of stopverf. Als er vrije overblijfselen van materiaal zijn, kunnen ze eenvoudig behang diversifiëren door ze in het kader te plaatsen.

De foto toont een voorbeeld van een succesvolle en juiste combinatie van twee soorten afwerkingen in kleur en textuur: vinylbehang bij de gootsteen en tegels in de douche en het toilet.

De foto heeft een zwart-wit ontwerp, gedomineerd door wit. Tegel beschermt de badkamer en douche, en rond de omtrek van het behang geplakt met een patroon van realistische grootte.

Foto-voorbeelden van het ontwerp van het badkamerbehang

Hieronder zijn de foto's van de badkamer afgewerkt met behang van verschillende stijlen, opties om ze te combineren met het ontwerpconcept en de functionaliteit van de kamer.

Laat Een Reactie Achter