Selectie van wastafels: installatiemethoden, materialen, formulieren

Om een ​​badkamergootsteen te kiezen, moet u bekend raken met zijn classificatie. Onderscheid de schelpen met de methode van installatie, vorm, materialen, afmetingen en andere parameters.

Sink-classificatie op installatietype

Er zijn vier hoofdopties:

schorsing

Dit is het meest voorkomende type. Beugels zijn bevestigd aan de muur waarnaar de kom zinkt. Een kast kan onder de kom worden geïnstalleerd. De gootsteen kan ook worden bevestigd met consoles.

montage

Dit type gootsteen zal helpen om extra ruimte te creëren voor het opslaan van noodzakelijke dingen, en zal betrouwbaar de bedrading verbergen. De kom van de gootsteen loopt vast in het tafelblad van het voetstuk, de tafel of de console. Bovendien kunnen er twee manieren zijn om in te dompelen - de randen van de schaal liggen gelijk met het tafelblad of met zijden wanneer de kom iets uitsteekt.

Het gebouw heeft verschillende voordelen in vergelijking met andere opties voor het monteren van de gootsteenkom:

 • de mogelijkheid van ongebruikelijke interieuroplossingen, ontwerp op maat;
 • een gemakkelijke manier om te installeren en te monteren, en de kast voor installatie kan zowel met de hand worden gekocht en gemaakt;
 • organisatie van extra opslagruimte, efficiënter ruimtegebruik;
 • prijs van tapmodellen is lager dan vergelijkbare overheadkosten.

Voetstuk ("tulp")

De installatie gebeurt op de "poot", waar de eyeliner verborgen is. De "poot" zelf kan half open zijn - vanaf de kant tegenover de muur, in welk geval deze al half voetstuk is.

kommen

Recent zijn schelpenkommen populair, die verschillende vormen kunnen hebben, van een bal tot een kubus. Ze zijn op het aanrecht gemonteerd.

Shell-classificatie op basis van materiaal

De keuze aan zinkmateriaal voor de badkamer is erg breed. Dit is niet alleen het gebruikelijke porselein en aardewerk, maar ook zeldzame, originele opties zoals hout of glas. Natuurlijk heeft de kwaliteit van materialen direct invloed op de operationele eigenschappen van de gootsteen, dus we bekijken ze in meer detail.

Faience, porselein, keramiek

De meest voorkomende materialen voor de productie van putten. Verschillen in de lage prijs, lange gebruiksduur, eenvoud in vertrek, milieuvriendelijkheid. Een behoorlijk gebrek aan faience - porositeit, daarom zijn ze bij de vervaardiging van gootstenen geglazuurd, zodat vuil, dat bijna onmogelijk te reinigen is, niet in de poriën verstopt raakt. Dit gebrek aan porseleinen wasbak, maar ze hebben een hogere prijs. Zowel porselein als aardewerk en keramische spoelbakken zijn zwaar en tegelijkertijd vrij kwetsbaar, hetgeen een sterke hechting en een zorgvuldige hantering vereist.

Kunststeen

Door zijn kwaliteiten overtreft de gootsteen van kunststeen de analogen van natuurlijk materiaal. Natuursteen is nogal fragiel en erg zwaar, bovendien is het noodzakelijk om er handmatig producten van te maken, wat ze duur maakt.

De kunststeen bestaat uit polymeer en een natuurlijk materiaal dat het vult. Pigmenten toevoegen geeft je bijna elke kleur. De productie van schalen wordt uitgevoerd door de vorm- en vormmethode, waardoor de kosten van het eindproduct worden verlaagd. Dergelijke schalen zijn veel gemakkelijker dan producten gemaakt van natuursteen, veel sterker, gemakkelijker om voor hen te zorgen, ze zijn niet bang voor temperatuurveranderingen en de werking van agressieve chemicaliën.

De voordelen van kunststeengootstenen:

 • De prijs is veel lager dan die van natuurlijke analogen, terwijl ze blijkbaar bijna niet van elkaar te onderscheiden zijn.
 • Het oppervlak van de gootsteen is perfect vlak, wat zeer moeilijk te bereiken is bij gebruik van natuursteen.
 • Lage porositeit helpt de gootsteen om lang schoon te blijven en maakt het makkelijker om voor te zorgen. De porositeit van natuursteen is veel hoger, wat betekent dat je de gootsteen er bijna dagelijks grondig uit moet wassen.
 • Kunststeen is een hygiënisch materiaal dat geen vocht vasthoudt.
 • Als een chip op de gootsteen wordt gevormd, kan deze op speciale manieren worden gemaskeerd.
 • De gootsteen van een kunststeen verliest de operationele kwaliteiten en het uiterlijk niet lang, tientallen jaren.

glas

Van alle soorten wastafels is deze de meest ongewone en veroorzaakt zelfs enige zorgen. Glas is een fragiel materiaal dat, wanneer het wordt gebroken, scherpe fragmenten vormt, dus op het eerste gezicht lijkt het nogal ongeschikt om in een badkamer te worden gebruikt.

Maar in feite, voor de vervaardiging van glazen spoelbakken, wordt gehard glas met een grotere dikte (ten minste 15 mm) op een speciale manier gebruikt. Bovendien worden er bij de vervaardiging van dergelijke glasadditieven aan toegevoegd, die de mechanische sterkte vergroten. Zo'n schaal is niet bang voor willekeurige schokken en kan tientallen jaren dienen. Modellen van glas zijn in de regel op de tafelbladen geïnstalleerd en niet aan de muur bevestigd.

De belangrijkste voordelen van glazen spoelbakken:

 • De weerstand tegen mechanische spanning is niet lager dan die van standaard faience-modellen, en het uiterlijk is veel aantrekkelijker.
 • Niet bang voor temperatuurschommelingen.
 • Vanwege de transparantie wikkelen ze de badkamerruimte niet op, alsof ze erin 'oplossen'.
 • Een wastafel met zelfs een aanzienlijk volume lijkt door zijn glaseigenschappen veel kleiner dan de werkelijke grootte.
 • Uiterlijk verandert niet bij blootstelling aan agressieve chemicaliën of reinigingsproducten.
 • Veilig te gebruiken, omdat de buitenste randen van de schaal gepolijst zijn en als de schaal nog steeds breekt, worden middelgrote en niet-scherpe fragmenten gevormd.
 • Glazen spoelbakken hebben een klein gewicht, wat de installatie ervan vergemakkelijkt.

Er zijn glas en nadelen. Glas - merk materiaal, de gootsteen moet constant worden gewassen en schoongemaakt. Bovendien moeten schoonmaakmiddelen heel voorzichtig kiezen: de aanwezigheid van schuurmiddel kan het uiterlijk van de gootsteen bederven.

hout

Een ander ongewoon materiaal voor wastafels in de badkamer is hout. De houten gootsteen ziet er echt heel onconventioneel uit en kan van een gewone badkamer een meesterwerk van ontwerpkunst maken.

Bijzonder geschikte houten spoelbakken voor ecostijl, evenals enkele andere binnenruimtes. De operationele voordelen zijn niet lager dan die van faience: hout wordt op een speciale manier behandeld, zodat het geen water en vuil absorbeert. Houten schelpen hebben echter een aanzienlijk nadeel: ze zijn erg duur.

metaal

Als metalen spoelbakken al lang bekend zijn in keukens, is het nog steeds exotisch in badkamers. Ze zijn zelden geïnstalleerd, metalen schalen zijn vooral geschikt voor moderne stijlen, zoals hightech of minimalisme. Als koper als metaal wordt gebruikt, kan de gootsteen worden gebruikt om de badkamer in loft, land en sommige andere stijlen te versieren, maar dit is een veel duurdere optie dan roestvrij staal.

Het onderhoud van de metalen gootsteen is eenvoudig, het belangrijkste is om het niet te krassen, gebruik geen schuurmiddelen en schuursponsjes van draad, en veeg het na gebruik schoon, anders zullen er vlekken achterblijven.

marmer

Dit is een zeer mooi en duurzaam materiaal dat een zorgvuldige behandeling vereist. Marmeren gootsteen ziet er luxueus uit en is geschikt voor klassieke interieurs, evenals kamers in de Rococo, barokstijl. Er zijn twee belangrijke nadelen: vuil hoopt zich snel op in de poriën van het marmer en verslechtert door agressieve schoonmaakmiddelen. Bovendien is het een dure optie.

Shell-classificatie naar vorm

Bij het kiezen van een wastafel in de badkamer is de vorm ervan belangrijk. Naast de traditionele rechthoekige kommen met afgeronde hoeken, verschenen er verschillende opties die aan elke smaak voldeden. Spoelbakken zijn:

 • rechthoekig;
 • square;
 • round;
 • ovaal;
 • angle;
 • dubbel;
 • asymmetrisch.

Welke vorm de wasbak ook heeft, de randen zijn om veiligheidsredenen meestal afgerond, zodat ze gemakkelijk te onderhouden zijn. Klassieke rechthoekige spoelbak - de meest betaalbare en veelvoorkomende optie. Het zal geschikt zijn in de ruime en kleine badkamer. Zeer kleine kamers zijn beter uitgerust met hoekopvang.

Sideboard zinkt

De gootsteen is op de bovenkant van de lade gemonteerd en met bevestigingsgaten aan de muur bevestigd. Als ze ontbreken, is het noodzakelijk om de schaal aan de muur te bevestigen met op siliconen gebaseerde montagelijm. De bolder kan worden opgehangen of direct op de grond staan.

Voordelen van het installeren van de gootsteen op de kast: in kleine ruimtes kunt u een opslagplaats uitrusten zonder extra ruimte in te nemen; de interne vulling van de kast kan op verschillende manieren worden gedaan, het kan zowel planken als laden of manden zijn.

Hoek zinkt

Van alle soorten wastafels, besteed speciale aandacht aan hoekopties. Ze kunnen van twee verschillende types zijn: opgehangen of in een gat steken. In de regel zijn de hoekopvangers klein van formaat, bovendien zijn ze geïnstalleerd op een plaats die gewoonlijk ongebruikt blijft, of die op een andere manier moeilijk te gebruiken is.

 • Met de hoekgootsteen kunt u de badkamerruimte besparen, wat, zoals u weet, niet veel gebeurt.
 • Naast de echte ruimtebesparing, biedt de hoekgoot ook visuele kameruitbreiding, omdat deze veel minder ruimte in beslag neemt dan de standaardversie.
 • De hoekgootsteen kan in elke stijl worden neergezet, je hoeft alleen het materiaal van de gootsteen zelf te kiezen, evenals de mixer ervoor en de voetstukken, voor zover deze zijn voorzien.
 • Het materiaal van de badkamer zinkt in de vorm van een hoek kan elke, maar meest gebruikte faience en porselein zijn.

Hoekopvangbakjes onderscheiden zich door het voetstuktype:

 • open (buizen moeten bovendien gemaskeerd worden),
 • "tulip" (het meest populaire type driehoekige schalen, de pijpen zijn verborgen in de "poot" onder de gootsteen),
 • kom (gootsteen gemonteerd op de kast).

Tips voor het kiezen van een gootsteen voor de badkamer

 1. De gootsteen moet in stijl worden gecombineerd met de rest van de objecten in de badkamer, inclusief sanitair.
 2. Het is noodzakelijk om een ​​gat te hebben voor overloop, anders kunnen onplezierige gevolgen optreden tijdens de werking, in het bijzonder overstroming;
 3. De gaten voor de kraan op de gootsteen moeten op een handige locatie worden geplaatst. Het is mogelijk dat de bevestiging van de mixer niet aan de gootsteen, maar aan de muur wordt geleverd.
 4. Als de badkamer groot is, let dan op de "dubbele" modellen bij het kiezen van een wastafel voor een badkamer.
 5. Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van de geverfde delen van de structuur: ze mogen niet bevlekt zijn, gescheiden.
 6. De kwaliteit van fittingen is een indicator voor de kwaliteit van het gehele product. Hoe hoger het is, hoe langer, in de regel, het ding zal duren zonder het uiterlijk te veranderen.

Met alle variëteit aan modellen van gootstenen, materialen en vormen zijn faienceproducten het populairst, omdat ze qua prijs-kwaliteitverhouding geen gelijke hebben. In de tweede plaats is een kunstmatige en natuurlijke steen, achter hen zijn putten gemaakt van composiet, glas, metaal.

Bekijk de video: Forn maatwerk meubelen. Showroom Zwolle presentatie (Januari- 2020).

Laat Een Reactie Achter